Google bestraft Over-Optimalisatie: 6 SEO-Tips om dit te vermijden!

Google heeft weer een energiepilletje geslikt; in 2012 wordt de jacht op over-geoptimaliseerde websites – zeker die met relatief magere content – opgevoerd. De potentiële kans om als dergelijke webmaster een penalty te krijgen van Google vanwege ‘doorslaan in je SEO’ lijkt dus toe te nemen. Google gaat dit de komende maanden actief oppakken: hier alvast een informerende video + 6 praktische tips om jouw zoekmachine-optimalisatie (SEO) uit de gevarenzone te houden!

 


Wat is over-optimalisatie (anno 2012)?

Zeg Niels… over-optimalisatie, wat is dat eigenlijk?” Goede en terechte vraag! Qua SEO doe je dan dingen ‘over-the-top’. Dit is het geval wanneer webmasters zoekmachine-optimalisatie in meer of mindere mate misbruiken. Bijvoorbeeld door veel vaker dan nodig zoekwoorden te verwerken in webteksten, en te veel en ondoordacht links uit te wisselen.

Het over-optimaliseren van websites kun je het snelst herkennen aan ‘vergaande overlap’. Daarvan is sprake als je hetzelfde zoekwoord verwerkt in je title tag, meta-teksten, url, paginatitel, images, tussenkopjes, navigatielinks en veelvuldig in je ‘gewone tekst’. Ook een onnatuurlijk backlinkprofiel – qua opbouw, linkpartners en een gebrek aan variatie van ankerteksten van externe links, en bijbehorende landingspagina’s – is een teken aan de wand. De gedachte ‘welke obsessieve dictator zit hier achter?’ is dan gerechtvaardigd…

 

Waarom pakt Google over-optimaliseren strenger aan?

De zoekresultaten in Google komen tot stand op basis van een ingewikkelde berekening van het algoritme van de zoekmachine. Maar feitelijk draait het om relevantie van websites en de waardering die Google hieraan koppelt. Google wil – ondanks dat het spekken van de eigen beurs niet vergeten wordt – de meest relevante zoekresultaten (kunnen) tonen voor willekeurig welke zoekopdracht, waarmee gebruikers nog beter worden geholpen.

Kwaliteit is dus nog meer dan voorheen hét criterium.

 

Welke websites moeten bibberen van angst?

Matt Cutts (anti-webspam-oppergod bij Google) heeft aangegeven dat de recente wijzigingen in Google’s algoritme moeten gaan voorkomen dat vooral websites met relatief kwaliteitsarme content én over-the-top SEO hogere posities innemen dan websites met echt goede, relevante, authentieke en up-to-date content! NB: de Google Panda-update van 2011 was natuurlijk al een duidelijke stap in die richting.

De zoekreus gaat waarschijnlijk met name scherper letten op de combinatie van title tag, url en ankerteksten van inkomende links. Als e.e.a. neigt naar over-optimalisatie, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de positie van webpagina’s/ domeinen in de natuurlijke zoekresultaten.

Bekijk Video – Matt Cutts (Google) – “Over-Optimization & Penalties”

 

GELUKKIG, pfjioe – 6 essentiële SEO-must do’s in 2012

Goed, tijd = geld… dus ik kom nu ter zake. Wat moet je in 2012 minimaal doen om over-optimalisatie te vermijden, en op een ‘natuurlijke manier’ je SEO te sturen? (met dank ook aan seomoz!)

 1. Authentieke title tag: schrijf ‘m voor echte mensen
  Overdreven je keyword herhalen in je title tag komt ‘spammy’ over; je click-through-rate kan er dus ook onder lijden, zeker als je doelgroepen zeer goed weten wat ze zoeken.
 2. Interne linkstructuur: stop met manipuleren
  Vermijd op je eigen site het overal en herhaaldelijk plaatsen van links naar dezelfde pagina en met dezelfde linktekst. Dit schreeuwt ‘SPAM!’. Bovendien geeft alleen de eerste link(tekst) waarde door. Houd je linkstructuur logisch en gebruiksvriendelijk.
 3. Plaats relevante footerlinks
  Stel behoeften van je gebruiker centraal en vermijd die verzamelbak van exacte seo-linkteksten. Alternatieve linkteksten voor bijvoorbeeld je Top 5 converterende pagina’s is vanuit SEO prima, maar sla niet door.
 4. Tekst moet altijd een functie hebben
  Stop met onzinnige stukken tekst boven- of onderaan je pagina plaatsen, puur om zo je keyword vaker te kunnen benoemen. Het schrikt mensen (en conversies af) en trapt Google op de tenen. Effectieve SEO Copywriting combineert altijd inhoud, relevantie én focus.
 5. Linkbuilden met een vergrootglas
  Links van ‘louche sites’ doen je rankings geen goed. Wees voorzichtig met de bekende tools van black hat/grey hat-seo: linknetwerken, fora, communities, linkuitwisselingsprogramma’s en echte achterbuurt-sites. Steek liever (meer) tijd in het vergaren van kwalitatieve links.
 6. Focus je op.. focus!
  Geen pagina’s met precies hetzelfde thema. Geen pagina’s die allemaal slechts een minieme variatie qua keyword(s) en teksten tonen. Combineer dan liever 2-3 keywords (bv. synoniemen) op 1 pagina, en vermijd overbodige pagina’s op je site.

So there you go: de 6 SEO-onderdelen waar je minimaal op de juiste wijze mee bezig moet zijn om een mogelijke penalty van grote oom G te vermijden.

 

TOT SLOT – On-page SEO gevisualiseerd

Oh ja, bekijk aansluitend op met name Tip 4 en 6 ook nog even deze onderstaande infographics over On-page SEO! Houd dit in je achterhoofd als je een webpagina gaat optimaliseren.


waarde herhaling keyword.jpg

goede on-page seo anno 2012.jpg