Google Bookmarks gelanceerd

Google heeft in alle stilte Google Bookmarks gelanceerd, een nieuwe feature waardoor de zoekmachine de zeer populaire (social) bookmarks manager Del.icio.us achterna lijkt te gaan. Via de "Search History" van een Google account kunnen aan gevonden webpagina’s tags en omschrijvingen toegevoegd worden. Google is echter nog niet "social"; de bookmarks van de Google accounts zijn voor anderen niet te zien.

Google Bookmarks is niet via Google Nederland te gebruiken, alleen via google.com. Om een Google Bookmark te maken dient men in te loggen op het Google Account en vervolgens via de zoekmachine de webpagina te bezoeken. Daarna gaat men naar de Search History en klikt men het sterretje aan dat voor de webpagina staat. De webpagina kan nu worden bewerkt door tags aan te maken. De bookmark tags hebben zelfs een autocomplete functie. Nadat er een aantal Google Bookmarks gemaakt zijn ziet de Search History er uit zoals in de afbeelding getoond.

Google Bookmark

Een voordeel van Google Bookmarks is dat tijdens het zoeken gemakkelijk webpagina’s bewaard kunnen worden. Een groot nadeel is echter dat de bookmarks niet openbaar zijn, wat juist de charme is van een social bookmark manager. De kans is echter vrij groot dat Google de door gebruikers aangelegde bookmarks in de toekomst wel openbaar gaat maken voor het social network van een gebruiker. Google Talk bijvoorbeeld zou een uitstekend lanceerplatform zijn in onze optiek.