Niels Bijvoet 15 april 2013 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 2 minuten

Google heeft overeenstemming bereikt met de Europese Commissie over het aanpassen van de weergave van bepaalde zoekresultaten. Dit schrijft The New York Times. Na een 2 jaar durend onderzoek van de EC is er tussen beide kanten geschikt; de inhoud van het voorstel is nog niet openbaar gemaakt. Google hoeft ogenschijnlijk niets te veranderen aan het gebruikte algoritme, maar moet onder meer wel eigen resultaten markeren en ‘anti-competitief gedrag’ gaan vermijden.

De Europese Commissie heeft al sinds 2010 een onderzoek lopen naar de vraag of Google gebruik maakt van haar dominante positie met betrekking tot zoekresultaten.

Schikking tussen Google en Europese Commissie

Eigen zoekresultaten markeren

Google hoeft niets te veranderen aan het eigen algoritme, de ‘überformule’ en essentie van de zoekreus. Verwacht wordt wel dat Google eigen zoekresultaten zal (moeten) gaan markeren, zoals resultaten afkomstig van Google Nieuws.

Speciale aandacht voor Reizen en Online winkelen

De grootste verandering die Google naar verluidt doorvoert heeft volgens The New York Times te maken met zoekresultaten op het gebied van reizen en online winkelen. Tegenover de Europese Commissie wordt al langer geklaagd door concurrerende diensten, zoals TripAdvisor, die vinden en vrezen dat Google haar eigen resultaten voorrang geeft. Er zou sprake zijn van machtsmisbruik. Beter linken naar specialistische zoekmachines zal daarom hoogstwaarschijnlijk ook in het voorstel staan.

‘Google vertoont anti-competitief gedrag’

Vrijdag jl. nog klaagde het Engelse Streetmap Google aan wegens het manipuleren van de zoekresultaten. Ook prijsvergelijkingsite Foundem deed dit eerder, wegens ‘anti-competitief gedrag van Google’.

Boetes

De veranderingen zullen, aldus The New York Times, de komende maand nog niet te zien zijn, omdat Google deze eerst zal testen. Als Google zich aan de overeenkomst houdt, vermijdt het bedrijf volgens de Amerikaanse krant boetes en een formele vaststelling van wangedrag.

Bron: nu.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
One Thought on Google doet handjeklap met Europese Commissie
  S
  15 May 2013
  9:22pm

  Goed dit, het manipuleren van zoekresultaten is niet makkelijk te controleren natuurlijk, maar hoop dat er nu beter op gelet wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/