Niels Bijvoet 25 oktober 2010 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: < 1 minuten

Een nieuwe ontwikkeling in de ‘strijd’ tussen Google en China. Een Chinsese overheidsdienst heeft als alternatief voor Google Earth – dat niet actief is in China – een eigen website met luchtkaarten gelanceerd. Het Chinese programma heet Mapworld. De Amerikaanse zoekmachinereus en China leven sinds 2009 in onmin met elkaar, hoewel Google dit jaar (nog) wel een licentie heeft gekregen.

De Chinese sites tianditu.cn en chinaonmap.cn tonen luchtfoto’s die vanaf grote hoogte zijn genomen. Censuur hoort daar echter ook bij. Wie bijvoorbeeld wil inzoomen op de grens met Noord-Korea, ziet alleen een wit scherm. Taiwan, dat volgens China tot haar grondgebied behoort, kan niet bekeken worden met dezelfde resolutie als het vasteland.

De foto’s van hoofdstad Peking op Mapworld lijken te zijn genomen op 1 oktober 2009, een nationale feestdag. De straten waren toen leeg voor de tanks en optochten tijdens de grote parade. Die zijn op de luchtfoto’s te zien.

Buitenlandse ‘mapbedrijven’ in China: samenwerken verplicht

Als buitenlandse bedrijven in China een dienst voor plattegronden willen beginnen, mag dat alleen als zij samenwerken met een Chinees bedrijf. Ook moeten ze hun servers in China zelf plaatsen en een vergunning aanvragen. Circa dertig bedrijven, waaronder Nokia, hebben inmiddels een aanvraag ingediend. Google heeft dat nog niet gedaan; de huidige vertroebelde relatie tussen het Amerikaanse concern en China is waarschijnlijk de reden.

Vorig jaar beschuldigde Google China van hackersaanvallen en staatscensuur, en sloot daarop haar zoekmachines in China. Google impliceerde ook te willen vertrekken uit China. Later gaf China Google toch een licentie, maar er wordt ook nog censuur toegepast. Google werkt nu met servers vanuit Hongkong. Googles videodienst YouTube en fotodienst Picasa zijn geblokkeerd in c.q. door China.

Bron: nu.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on ‘Google Earth’: China lanceert eigen versie met Mapworld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/