'Google Earth': China lanceert eigen versie met Mapworld

Geschatte leestijd: < 1 minuten

Een nieuwe ontwikkeling in de ‘strijd’ tussen Google en China. Een Chinsese overheidsdienst heeft als alternatief voor Google Earth – dat niet actief is in China – een eigen website met luchtkaarten gelanceerd. Het Chinese programma heet Mapworld. De Amerikaanse zoekmachinereus en China leven sinds 2009 in onmin met elkaar, hoewel Google dit jaar (nog) wel een licentie heeft gekregen.

De Chinese sites tianditu.cn en chinaonmap.cn tonen luchtfoto’s die vanaf grote hoogte zijn genomen. Censuur hoort daar echter ook bij. Wie bijvoorbeeld wil inzoomen op de grens met Noord-Korea, ziet alleen een wit scherm. Taiwan, dat volgens China tot haar grondgebied behoort, kan niet bekeken worden met dezelfde resolutie als het vasteland.

De foto’s van hoofdstad Peking op Mapworld lijken te zijn genomen op 1 oktober 2009, een nationale feestdag. De straten waren toen leeg voor de tanks en optochten tijdens de grote parade. Die zijn op de luchtfoto’s te zien.

Buitenlandse ‘mapbedrijven’ in China: samenwerken verplicht

Als buitenlandse bedrijven in China een dienst voor plattegronden willen beginnen, mag dat alleen als zij samenwerken met een Chinees bedrijf. Ook moeten ze hun servers in China zelf plaatsen en een vergunning aanvragen. Circa dertig bedrijven, waaronder Nokia, hebben inmiddels een aanvraag ingediend. Google heeft dat nog niet gedaan; de huidige vertroebelde relatie tussen het Amerikaanse concern en China is waarschijnlijk de reden.

Vorig jaar beschuldigde Google China van hackersaanvallen en staatscensuur, en sloot daarop haar zoekmachines in China. Google impliceerde ook te willen vertrekken uit China. Later gaf China Google toch een licentie, maar er wordt ook nog censuur toegepast. Google werkt nu met servers vanuit Hongkong. Googles videodienst YouTube en fotodienst Picasa zijn geblokkeerd in c.q. door China.

Bron: nu.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.