Google & Firefox gaan behavioural targeting tegenwerken

Google en Firefox werken beiden aan een eigen browser-technologie die ‘behavioural targeting’ onbruikbaar maakt. Adverteerders kunnen zodoende geen profielen van internetgebruikers aanmaken en persoonlijke reclames tonen. De privacy van browsergebruikers moet zo beter beschermd worden.

De digitale snelweg biedt internetbedrijven, marketingbureaus en adverteerders veel kansen. Consumenten zijn daar geregeld mee geholpen. Maar wat technisch mogelijk is, is niet altijd wenselijk. Firefox en Chrome lijken dit te beseffen, en maken hun plannen hieromtrent kenbaar aan hun achterban, de gebruikers en ontwikkelaars. De makers van deze browsers maakten deze week bekend maatregelen te nemen om de privacy van hun gebruikers te beschermen.

‘Betere bescherming privacy in Europa’

Het is waarschijnlijk dat Europeanen via de cookie-instellingen van hun browser hun privacy kunnen beschermen. Firefox en Chrome willen technische opties gaan bieden die ook buiten de EU gelden, of als vangnet kunnen fungeren voor Europese surfers.

Google: Keep My Opt-outs

Google ontwikkelde software – genaamd Keep My Opt-outs – voor Chrome, waarmee internetters permanent voorkomen dat derde partijen cookies in de browser plaatsen. De software is gericht op de Amerikaanse markt en zorgt ervoor dat de browser geen data meer verzamelt om gepersonaliseerde reclames te tonen.

Firefox: HTTP Header Do No Track

Firefox stelt zijn gebruikers en ontwikkelaars een andere aanpak voor. Gesuggereerd wordt dat de browser in de toekomst een HTTP Header Do No Track gaat uitzenden. Voor adverteerders en hun technologiepartners heeft deze technologie als consequentie, dat zij op hun beurt moeten beloven hiermee rekening te houden en deze zenders geen gepersonaliseerde reclames te sturen. Ook mogen zij niet op een andere manier hun persoonlijke gegevens te gebruiken.

Beoogde Firefox-blokkade – schematische weergave:

firefox do not track http header.jpg

 

Firefox vs. Google

De beoogde technologie van Firefox is een grondiger afweermechanisme dan dat van Google. Het is echter ook bewerkelijker om te implementeren, omdat de reclame-industrie er expliciet zijn medewerking aan moet geven.

Overigens kunnen gebruikers van de Google-webzoeker zich nu ook al hier afmelden voor gedragsgerelateerde reclame.

Bron: emerce.nl