Niels Bijvoet 27 januari 2011 / Display Advertising
Leestijd: 2 minuten

Google en Firefox werken beiden aan een eigen browser-technologie die ‘behavioural targeting’ onbruikbaar maakt. Adverteerders kunnen zodoende geen profielen van internetgebruikers aanmaken en persoonlijke reclames tonen. De privacy van browsergebruikers moet zo beter beschermd worden.

De digitale snelweg biedt internetbedrijven, marketingbureaus en adverteerders veel kansen. Consumenten zijn daar geregeld mee geholpen. Maar wat technisch mogelijk is, is niet altijd wenselijk. Firefox en Chrome lijken dit te beseffen, en maken hun plannen hieromtrent kenbaar aan hun achterban, de gebruikers en ontwikkelaars. De makers van deze browsers maakten deze week bekend maatregelen te nemen om de privacy van hun gebruikers te beschermen.

‘Betere bescherming privacy in Europa’

Het is waarschijnlijk dat Europeanen via de cookie-instellingen van hun browser hun privacy kunnen beschermen. Firefox en Chrome willen technische opties gaan bieden die ook buiten de EU gelden, of als vangnet kunnen fungeren voor Europese surfers.

Google: Keep My Opt-outs

Google ontwikkelde software – genaamd Keep My Opt-outs – voor Chrome, waarmee internetters permanent voorkomen dat derde partijen cookies in de browser plaatsen. De software is gericht op de Amerikaanse markt en zorgt ervoor dat de browser geen data meer verzamelt om gepersonaliseerde reclames te tonen.

Firefox: HTTP Header Do No Track

Firefox stelt zijn gebruikers en ontwikkelaars een andere aanpak voor. Gesuggereerd wordt dat de browser in de toekomst een HTTP Header Do No Track gaat uitzenden. Voor adverteerders en hun technologiepartners heeft deze technologie als consequentie, dat zij op hun beurt moeten beloven hiermee rekening te houden en deze zenders geen gepersonaliseerde reclames te sturen. Ook mogen zij niet op een andere manier hun persoonlijke gegevens te gebruiken.

Beoogde Firefox-blokkade – schematische weergave:

firefox do not track http header.jpg

 

Firefox vs. Google

De beoogde technologie van Firefox is een grondiger afweermechanisme dan dat van Google. Het is echter ook bewerkelijker om te implementeren, omdat de reclame-industrie er expliciet zijn medewerking aan moet geven.

Overigens kunnen gebruikers van de Google-webzoeker zich nu ook al hier afmelden voor gedragsgerelateerde reclame.

Bron: emerce.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Google & Firefox gaan behavioural targeting tegenwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/