Google & Firefox gaan behavioural targeting tegenwerken

Geschatte leestijd: 2 minuten

Google en Firefox werken beiden aan een eigen browser-technologie die ‘behavioural targeting’ onbruikbaar maakt. Adverteerders kunnen zodoende geen profielen van internetgebruikers aanmaken en persoonlijke reclames tonen. De privacy van browsergebruikers moet zo beter beschermd worden.

De digitale snelweg biedt internetbedrijven, marketingbureaus en adverteerders veel kansen. Consumenten zijn daar geregeld mee geholpen. Maar wat technisch mogelijk is, is niet altijd wenselijk. Firefox en Chrome lijken dit te beseffen, en maken hun plannen hieromtrent kenbaar aan hun achterban, de gebruikers en ontwikkelaars. De makers van deze browsers maakten deze week bekend maatregelen te nemen om de privacy van hun gebruikers te beschermen.

‘Betere bescherming privacy in Europa’

Het is waarschijnlijk dat Europeanen via de cookie-instellingen van hun browser hun privacy kunnen beschermen. Firefox en Chrome willen technische opties gaan bieden die ook buiten de EU gelden, of als vangnet kunnen fungeren voor Europese surfers.

Google: Keep My Opt-outs

Google ontwikkelde software – genaamd Keep My Opt-outs – voor Chrome, waarmee internetters permanent voorkomen dat derde partijen cookies in de browser plaatsen. De software is gericht op de Amerikaanse markt en zorgt ervoor dat de browser geen data meer verzamelt om gepersonaliseerde reclames te tonen.

Firefox: HTTP Header Do No Track

Firefox stelt zijn gebruikers en ontwikkelaars een andere aanpak voor. Gesuggereerd wordt dat de browser in de toekomst een HTTP Header Do No Track gaat uitzenden. Voor adverteerders en hun technologiepartners heeft deze technologie als consequentie, dat zij op hun beurt moeten beloven hiermee rekening te houden en deze zenders geen gepersonaliseerde reclames te sturen. Ook mogen zij niet op een andere manier hun persoonlijke gegevens te gebruiken.

Beoogde Firefox-blokkade – schematische weergave:

firefox do not track http header.jpg

 

Firefox vs. Google

De beoogde technologie van Firefox is een grondiger afweermechanisme dan dat van Google. Het is echter ook bewerkelijker om te implementeren, omdat de reclame-industrie er expliciet zijn medewerking aan moet geven.

Overigens kunnen gebruikers van de Google-webzoeker zich nu ook al hier afmelden voor gedragsgerelateerde reclame.

Bron: emerce.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.