
Zoekreus Google en telecombedrijf Verizon hebben de Amerikaanse overheid kenbaar gemaakt wat hun gezamenlijke visie is op (de toekomst van) het internet. Ze voeden hiermee de discussie die al tijden wordt gevoerd met betrekking tot de regulering van communicatienetwerken in de VS. Beide bedrijven geven aan te geloven in open internet en netneutraliteit.
De verklaring is een signaal naar de Amerikaanse telecomwaakhond FCC, de toezichthouder die bezig is nieuwe regels op te stellen die voor machtsverschuivingen op het web kunnen zorgen. Google en Verizon zouden graag zien dat de FCC een boete kan opleggen aan internetproviders die voorrang geven aan bepaalde inhoud of diensten. Netneutraliteit zou op deze wijze kunnen worden gegarandeerd.
Saillant detail is, dat volgens The New York Times de twee bedrijven juist bezig waren/zijn onderlinge afspraken te maken waarmee betalende bedrijven voorrang krijgen bij het aanbieden van content. Van een zakelijke overeenkomst is echter geen sprake, zeggen de partijen, enkel van een gezamenlijke visie op de toekomst van internet.
Zeven basisbeginselen ‘netneutraliteit’
In hun verklaring sommen Google en Verizon de zeven basisbeginselen van hun visie op betreffende ‘internet en netneutraliteit’. In een notendop zeggen zij het volgende: internet moet een open platform blijven voor internetproviders, uitgevers én start-ups die plotsklaps enorme verkeersbehoeftes hebben. Met dat laatste willen de twee lobbyisten innovatie stimuleren. Bovendien menen Google en Verizon dat internetproviders niet mogen discrimineren op diensten. Zo mag bijvoorbeeld Skype niet benadeeld worden ten opzichte van het VoIP-product van een telecombedrijf. Oftewel: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht het netwerk of de eigenaar.
Google en Verizon maken in hun verklaring een duidelijk onderscheid tussen vast en mobiel internet. Voor de laatste variant zou juist geen netneutraliteit moeten gelden. De redenering van Google en Verizon: mobiel internet is zo nieuw dat regulering innovatie zou remmen.
Gevolgen kunnen grensoverschrijdend zijn
Het visiedocument van Google en Verizon verschijnt op een welbewust, strategisch moment. Toezichthouder FCC presenteert namelijk naar verwachting binnen enkele weken zijn eigen visie op de regulering van telecomnetwerken en, in het verlengde daarvan, internet. De regels gelden enkel in Amerika, maar de effecten kunnen tot ver in het buitenland merkbaar zijn. Met Verizon wil Google nu ook zijn politieke stempel op die discussie drukken.
Nederland: wat te doen met netneutraliteit?
In Nederland formuleert de overheid momenteel zijn mening over en positie op het gebied van netneutraliteit. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom publiceerde onlangs zijn visie op netneutraliteit. Daarin pleit ze voor een open netwerk waarbij uitbaters zo transparant mogelijk handelen richting hun klanten.
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Niels
Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!
Neem contact op met NielsBlogartikelen
Search Marketing in 2021 – de 6 belangrijkste trends
Jorin van Lindenberg - 22 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten De belangrijkste search marketing trends in 2021 zullen jouw takenpakket als search marketeer drastisch gaan veranderen. Toch kun je door slim in te spelen op de…
How to: Wat zijn free product listings en hoe monitor je de performance in Google Analytics?
Denie Geertzen - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Nadat Google enige tijd geleden 20% servicekosten in rekening bracht bovenop de originele CPC, heeft Google nu wereldwijd free product listing in het leven geroepen om…
Deel 2: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie: stappenplan
Elzemiek Rietman - 22 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Vorige week publiceerden we deel 1 over dynamische ad customizers. In dit blog leggen in verschillende stappen uit hoe je de ad customizers toepast voor jouw…
How to: Seasonality Analyse met Google Ads
Yannick Barends - 16 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten We zitten momenteel alweer in de laatste maanden van het jaar. Voor veel consumenten betekent dit een periode van veel aankopen voor de feestdagen. Als bedrijf…
Deel 1: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie in Google Ads: zo werkt het!
Elzemiek Rietman - 5 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Met ad customizers, ook wel advertentieaanpassers genoemd, laat je Google Ads tekstadvertenties dynamisch aanpassen aan de gebruiker. Een deel van de tekstelementen zijn dynamisch aan te…
Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips!
Yannick Barends - 25 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips! Worden jouw advertenties weinig vertoond, of is je vertoningspercentage niet waar je op hoopt? De kans bestaat…
Zo schrijf je efficiënt advertentieteksten voor Google Ads (inclusief template)
Denie Geertzen - 4 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Iedereen is uniek. Ook de gedachtes en woordkeuzes in een gesprek zijn van iedereen uniek. Wanneer we echter een zoekopdracht binnen Google beknopt willen formuleren, komen…
Geef een reactie