Google en Verizon bepleiten netneutraliteit

Zoekreus Google en telecombedrijf Verizon hebben de Amerikaanse overheid kenbaar gemaakt wat hun gezamenlijke visie is op (de toekomst van) het internet. Ze voeden hiermee de discussie die al tijden wordt gevoerd met betrekking tot de regulering van communicatienetwerken in de VS. Beide bedrijven geven aan te geloven in open internet en netneutraliteit.

De verklaring is een signaal naar de Amerikaanse telecomwaakhond FCC, de toezichthouder die bezig is nieuwe regels op te stellen die voor machtsverschuivingen op het web kunnen zorgen. Google en Verizon zouden graag zien dat de FCC een boete kan opleggen aan internetproviders die voorrang geven aan bepaalde inhoud of diensten. Netneutraliteit zou op deze wijze kunnen worden gegarandeerd.

Saillant detail is, dat volgens The New York Times de twee bedrijven juist bezig waren/zijn onderlinge afspraken te maken waarmee betalende bedrijven voorrang krijgen bij het aanbieden van content. Van een zakelijke overeenkomst is echter geen sprake, zeggen de partijen, enkel van een gezamenlijke visie op de toekomst van internet.

Zeven basisbeginselen ‘netneutraliteit’

In hun verklaring sommen Google en Verizon de zeven basisbeginselen van hun visie op betreffende ‘internet en netneutraliteit’. In een notendop zeggen zij het volgende: internet moet een open platform blijven voor internetproviders, uitgevers én start-ups die plotsklaps enorme verkeersbehoeftes hebben. Met dat laatste willen de twee lobbyisten innovatie stimuleren. Bovendien menen Google en Verizon dat internetproviders niet mogen discrimineren op diensten. Zo mag bijvoorbeeld Skype niet benadeeld worden ten opzichte van het VoIP-product van een telecombedrijf. Oftewel: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht het netwerk of de eigenaar.

Google en Verizon maken in hun verklaring een duidelijk onderscheid tussen vast en mobiel internet. Voor de laatste variant zou juist geen netneutraliteit moeten gelden. De redenering van Google en Verizon: mobiel internet is zo nieuw dat regulering innovatie zou remmen.

Gevolgen kunnen grensoverschrijdend zijn

Het visiedocument van Google en Verizon verschijnt op een welbewust, strategisch moment. Toezichthouder FCC presenteert namelijk naar verwachting binnen enkele weken zijn eigen visie op de regulering van telecomnetwerken en, in het verlengde daarvan, internet. De regels gelden enkel in Amerika, maar de effecten kunnen tot ver in het buitenland merkbaar zijn. Met Verizon wil Google nu ook zijn politieke stempel op die discussie drukken.

Nederland: wat te doen met netneutraliteit?

In Nederland formuleert de overheid momenteel zijn mening over en positie op het gebied van netneutraliteit. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom publiceerde onlangs zijn visie op netneutraliteit. Daarin pleit ze voor een open netwerk waarbij uitbaters zo transparant mogelijk handelen richting hun klanten.