Niels Bijvoet 10 augustus 2010 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

Zoekreus Google en telecombedrijf Verizon hebben de Amerikaanse overheid kenbaar gemaakt wat hun gezamenlijke visie is op (de toekomst van) het internet. Ze voeden hiermee de discussie die al tijden wordt gevoerd met betrekking tot de regulering van communicatienetwerken in de VS. Beide bedrijven geven aan te geloven in open internet en netneutraliteit.

De verklaring is een signaal naar de Amerikaanse telecomwaakhond FCC, de toezichthouder die bezig is nieuwe regels op te stellen die voor machtsverschuivingen op het web kunnen zorgen. Google en Verizon zouden graag zien dat de FCC een boete kan opleggen aan internetproviders die voorrang geven aan bepaalde inhoud of diensten. Netneutraliteit zou op deze wijze kunnen worden gegarandeerd.

Saillant detail is, dat volgens The New York Times de twee bedrijven juist bezig waren/zijn onderlinge afspraken te maken waarmee betalende bedrijven voorrang krijgen bij het aanbieden van content. Van een zakelijke overeenkomst is echter geen sprake, zeggen de partijen, enkel van een gezamenlijke visie op de toekomst van internet.

Zeven basisbeginselen ‘netneutraliteit’

In hun verklaring sommen Google en Verizon de zeven basisbeginselen van hun visie op betreffende ‘internet en netneutraliteit’. In een notendop zeggen zij het volgende: internet moet een open platform blijven voor internetproviders, uitgevers én start-ups die plotsklaps enorme verkeersbehoeftes hebben. Met dat laatste willen de twee lobbyisten innovatie stimuleren. Bovendien menen Google en Verizon dat internetproviders niet mogen discrimineren op diensten. Zo mag bijvoorbeeld Skype niet benadeeld worden ten opzichte van het VoIP-product van een telecombedrijf. Oftewel: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht het netwerk of de eigenaar.

Google en Verizon maken in hun verklaring een duidelijk onderscheid tussen vast en mobiel internet. Voor de laatste variant zou juist geen netneutraliteit moeten gelden. De redenering van Google en Verizon: mobiel internet is zo nieuw dat regulering innovatie zou remmen.

Gevolgen kunnen grensoverschrijdend zijn

Het visiedocument van Google en Verizon verschijnt op een welbewust, strategisch moment. Toezichthouder FCC presenteert namelijk naar verwachting binnen enkele weken zijn eigen visie op de regulering van telecomnetwerken en, in het verlengde daarvan, internet. De regels gelden enkel in Amerika, maar de effecten kunnen tot ver in het buitenland merkbaar zijn. Met Verizon wil Google nu ook zijn politieke stempel op die discussie drukken.

Nederland: wat te doen met netneutraliteit?

In Nederland formuleert de overheid momenteel zijn mening over en positie op het gebied van netneutraliteit. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom publiceerde onlangs zijn visie op netneutraliteit. Daarin pleit ze voor een open netwerk waarbij uitbaters zo transparant mogelijk handelen richting hun klanten.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Google en Verizon bepleiten netneutraliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/