Google en Yahoo! stellen advertentiedeal uit

Google en Yahoo! zouden hun advertentiedeal al rond moeten hebben en deze maand starten met een samenwerking op het gebied van advertenties. Vorige week lanceerde Google een site om adverteerders gerust te stellen, omdat de samenwerking onder andere bij de ANA veel weerstand opriep. Uit angst om een monopoliepositie in te nemen, wordt de advertentiedeal nog even uitgesteld door Yahoo! en Google.

Google en Yahoo! willen de overheid de kans geven om de advertentiedeal goed onder de loep te nemen. Zoals het er nu uitziet, zal de samenwerking tussen Yahoo! en Google een machtspositie opleveren die niet gezond is voor de advertentiemarkt. Prijsafspraken en kartelvorming zijn heel goed mogelijk als de advertentiedeal tussen Yahoo! en Google doorgaat.

Google CEO Eric Schmidt liet eerder nog weten dat de advertentiedeal met Yahoo! niet zou worden vertraagd door bemoeienis van het ministerie van Justitie. De advertentiedeal is namelijk geen fusie of acquisitie en Google kan geen invloed uitoefenen op de prijzen. Er is echter genoeg reden voor justitie om de zaak te onderzoeken, want als de advertentiedeal doorgaat, ligt ruim 80 procent van de markt in handen van Yahoo! en Google.