Google eye-tracking onderzoek zoekresultaten gepubliceerd

Google heeft delen van een eye-tracking onderzoek gepubliceerd. Dit eye-tracking onderzoek moet Google helpen bij het vaststellen hoe ze hun zoekresultaten het beste kunnen vormgeven. Op het officiële Google Blog zijn de bevindingen te lezen van het eye-tracking onderzoek.


Eye-tracking onderzoek zoekresultaten met thumbnails
Een eye-tracking onderzoek geeft inzicht in hoe de ogen van bezoekers een pagina bekijken. In de zoekmachinemarketing wordt bij conversie-optimalisatie gebruik gemaakt van eye-tracking onderzoeken.


Google heeft bovenstaande afbeelding van het eye-tracking onderzoek vrijgegeven. In de afbeelding is te zien dat bovenaan (waar de kleur donkerder is) de meeste ogen kijken. In 2007 veranderde Google echter het een en ander aan de zoekresultaten, toen ook thumbnails (kleine voorbeeldweergaven) van video’s en afbeeldingen bij de zoekresultaten werden getoond. Een nieuw eye-tracking onderzoek moest uitwijzen welk effect de thumbnails hadden in de zoekresultaten van Google.

Uit het eye-tracking onderzoek van Google bleek dat de thumbnails gemakkelijker te vinden waren voor bezoekers die ernaar zochten en gemakkelijk te negeren waren voor mensen die er niet naar zochten.

Al met al is dit Google eye-tracking onderzoek misschien weinig baanbrekend. Het is echter wel leuk om, aan de hand van dit eye-tracking onderzoek, te zien hoe wij reageren op zoekresultaten in Google.