Google gaat javascript-cloaking tegen

Het lijkt erop dat zoekmachine Google snel een oplossing zal lanceren voor het veelvoorkomende JavaScript-cloaking probleem. Matt Cutts van Google geeft een aantal sterke hints in deze richting op zijn weblog.

JavaScript-cloaking is op dit moment een van de meest voorkomende vormen van zoekmachine spam. Het is erg moeilijk automatisch te detecteren omdat JavaScript natuurlijk meestal op een nette manier gebruikt wordt. Je kunt dus niet zomaar op het gebruik van JavaScript gaan filteren. Daarom werden tot nu toe alleen handmatig specifieke websites aangepakt.

Als we Matt’s hints goed begrijpen is het ze nu toch is gelukt iets in het algoritme te bouwen wat ‘sneaky JavaScripts’ detecteert. Een mogelijkheid om dit te doen is browsergedrag door de GoogleBot simuleren, of javscripts scannen op veelgebruikte "cloaking functies" die te maken hebben met de top.location en het laden van HTML content andere urls over de door Google geindexeerde pagina heen. De laatste methode werd veelvuldig toegepast door onder meer Checkit en Tribal, die onlangs nog voor het toepassen van zoekmachine spam penalties ontvingen door Google en werden geroyeerd door branchevereniging IAB.

In fact, I’ll issue a small weather report: I would not recommend using sneaky JavaScript redirects. Your domains might get rained on in the near future.

Nu is het de vraag wat er zal gebeuren. Enkele jaren geleden kon je nog eenvoudig goed scoren met ip- of useragent-cloaking. Google bedacht een oplossing. En toen kwam het JavaScript-cloaking op. De ervaring leert dat er wel weer een nieuw trucje zal worden gevonden, al wordt dat wel steeds lastiger.

Bron: Marketingfacts.