Google gaat meer met sociale netwerken doen

Sociale netwerken worden steeds belangrijker voor online marketing. Dit fenomeen is Google niet ontgaan. Google heeft daarom een patent aangevraagd op een technologie om de meest invloedrijke mensen op sociale netwerken te ranken.

Google wil meer gaan doen met de mogelijkheid om te adverteren op sociale netwerken. Het hiervoor ontwikkelde systeem voor sociale netwerken staat nog in de kinderschoenen, maar zou vergelijkbaar zijn met Google Pagerank. Google geeft (begrijpelijk) nog weinig details prijs over het systeem. Wel weet Business Week te melden dat het idee is geboren uit een tegenvallende samenwerking tussen het sociale netwerk MySpace en zoekmachinegigant Google.

De deal tussen Google en het sociale netwerk MySpace
Om op sociale netwerken te kunnen adverteren, heeft Google in 2006 een deal ter waarde van 900 miljoen dollar gesloten met MySpace. Deze deal geeft Google voor 3 jaar het recht om te adverteren op het sociale netwerk.

Hoe bepaalt Google de invloed op sociale netwerken?
Om op sociale netwerken te bepalen welke personen het meest invloedrijk zijn, kijkt Google naar een aantal zaken, zoals:

  • Uit hoeveel connecties bestaat iemands sociale netwerk?
  • Hoe vaak post deze persoon iets op een andere profielpagina en hoe vaak wordt deze persoon door mensen uit zijn/haar sociale netwerk benaderd?
  • Hoe vaak zijn video’s op de profielpagina bekeken?

Google’s zoekmachine laat al de webpagina’s met de meeste invloed zien. Volgens Jeremiah Owyang van Forrester Research is het daarom niet vreemd dat Google deze technologie ook gebruikt voor sociale netwerken.

Mogelijkheden voor Google op sociale netwerken
Op sociale netwerken verschaffen profielpagina’s een schat aan informatie: interesses, hobby’s, muziekkeuzes, etc. Vertaald naar een Nederlands voorbeeld is de volgende situatie denkbaar: uit informatie blijkt dat meerdere vrienden uit een sociaal netwerk veel interesse tonen in voetbal. Ze beïnvloeden elkaar en zijn allemaal lid van de fanclub van Ajax, die een eigen profielpagina binnen het sociale netwerk heeft. Als deze pagina voldoende leden heeft die vaak op de pagina kijken, is het voor een partij als Adidas een aantrekkelijke mogelijkheid om via Google te adverteren op dit sociale netwerk.

Google heeft nog geen datum gegeven wanneer de technologie zijn intrede zal doen op het sociale netwerk. Gezien de deal met MySpace zal Google er vaart achter zetten en dus binnenkort ook de sociale netwerken nauwlettend in de gaten houden…