Frans van Dolderen 23 oktober 2008 / Social Media Marketing
Leestijd: 2 minuten

Sociale netwerken worden steeds belangrijker voor online marketing. Dit fenomeen is Google niet ontgaan. Google heeft daarom een patent aangevraagd op een technologie om de meest invloedrijke mensen op sociale netwerken te ranken.

Google wil meer gaan doen met de mogelijkheid om te adverteren op sociale netwerken. Het hiervoor ontwikkelde systeem voor sociale netwerken staat nog in de kinderschoenen, maar zou vergelijkbaar zijn met Google Pagerank. Google geeft (begrijpelijk) nog weinig details prijs over het systeem. Wel weet Business Week te melden dat het idee is geboren uit een tegenvallende samenwerking tussen het sociale netwerk MySpace en zoekmachinegigant Google.

De deal tussen Google en het sociale netwerk MySpace
Om op sociale netwerken te kunnen adverteren, heeft Google in 2006 een deal ter waarde van 900 miljoen dollar gesloten met MySpace. Deze deal geeft Google voor 3 jaar het recht om te adverteren op het sociale netwerk.

Hoe bepaalt Google de invloed op sociale netwerken?
Om op sociale netwerken te bepalen welke personen het meest invloedrijk zijn, kijkt Google naar een aantal zaken, zoals:

  • Uit hoeveel connecties bestaat iemands sociale netwerk?
  • Hoe vaak post deze persoon iets op een andere profielpagina en hoe vaak wordt deze persoon door mensen uit zijn/haar sociale netwerk benaderd?
  • Hoe vaak zijn video’s op de profielpagina bekeken?

Google’s zoekmachine laat al de webpagina’s met de meeste invloed zien. Volgens Jeremiah Owyang van Forrester Research is het daarom niet vreemd dat Google deze technologie ook gebruikt voor sociale netwerken.

Mogelijkheden voor Google op sociale netwerken
Op sociale netwerken verschaffen profielpagina’s een schat aan informatie: interesses, hobby’s, muziekkeuzes, etc. Vertaald naar een Nederlands voorbeeld is de volgende situatie denkbaar: uit informatie blijkt dat meerdere vrienden uit een sociaal netwerk veel interesse tonen in voetbal. Ze beïnvloeden elkaar en zijn allemaal lid van de fanclub van Ajax, die een eigen profielpagina binnen het sociale netwerk heeft. Als deze pagina voldoende leden heeft die vaak op de pagina kijken, is het voor een partij als Adidas een aantrekkelijke mogelijkheid om via Google te adverteren op dit sociale netwerk.

Google heeft nog geen datum gegeven wanneer de technologie zijn intrede zal doen op het sociale netwerk. Gezien de deal met MySpace zal Google er vaart achter zetten en dus binnenkort ook de sociale netwerken nauwlettend in de gaten houden…

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Google gaat meer met sociale netwerken doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/