Google gaat snelheidsduivels belonen

In een recent video interview suggereerde Google uithangbord Matt Cutts al dat een snelle laadtijd mogelijk zou gaan leiden tot een hogere positie in de organische zoekresultaten van de zoekmachine. Er wordt volgens Matt Cutts door website gebruikers steeds meer waarde gehecht aan snelle laadtijden, dus zal Google webbouwers gaan ondersteunen en stimuleren om websites sneller te laten laden.
In de afgelopen tijd heeft Google verschillende tools ontwikkeld die webmasters kunnen helpen om de snelheid van hun website te toetsen of te verbeteren.

Onderstaand zal ik er een aantal kort omschrijven.

Google Page Speed Firefox Plugin
Deze Firefox/ Firebug plugin maakt het mogelijk om te zien hoe snel een website laad en welke website elementen op welke manier bijdragen aan de laadtijd van de pagina.

Met deze plugin kun je als webbouwer zien hoe je de website kunt verbeteren om hem sneller te laten laden. De tool kan je verder wat extra werk uit handen nemen. Hij geeft namelijk naast concrete adviezen ook de winst uit een wijziging weer en helpt je bijvoorbeeld met het minimaliseren van css style sheets.

Deze plugin lijkt veel op de plugin van Yahoo, Yslow, maar heeft iets meer functionaliteiten.
Om de plugin te gebruiken heb je Firefox en Firebug nodig.

Page Speed Rapport in Google Webmasters Tool
De Google page speed report is een nieuw onderdeel van de Google Webmasters Tool. Hij geeft dezelfde informatie weer als de bovengenoemde plugin, alleen in de omgeving van de Google Webmasters Tool. Je kunt de rapportage vinden in het tabje labs’.
Het nadeel van deze rapportage boven de plugin is dat er alleen voor de eigen website een rapport kan worden uitgedraaid. De plugin kun je op iedere website toepassen.

Google Analytics Asynchronous tracking
Er zijn al een tijdje bezwaren tegen de manier waarop het Google Analytics script geladen moet worden. Veel website ontwikkelaars beweren dat de huidige methode ervoor zorgt dat de pagina er langer doet om te laden wanneer de GA code geplaatst is.
Aangezien Google zelf de focus legt op laadtijd verbeteringen kan deze klacht niet onbehandeld blijven. De oplossing is asynchronous tracking. Hierdoor zal de code op een andere manier geladen worden en zal de laadtijd minder beinvloed worden door het gebruik van Google Analytics.

Snelheidsduivels gaan beter presteren in 2010
Voor webmasters en programmeurs zal 2010 hét jaar worden voor website optimalisatie met een focus op laadsnelheid. Ben jij al bezig met het verbeteren van laadtijden van pagina’s en heb je tips die je wilt delen?