Google geeft inkomende links cadeau

Na lang wachten is het dan zover: Google is overstag gegaan en maakt de inkomende links openbaar voor de webbeheerders. Dit valt te lezen op de officiële weblog van het Google Webmaster Central. Google heeft een feature online gezet die webmasters veel inzicht verschaft in het aantal inkomende links naar een website. Op het officiële weblog van het Google Webmaster Central meldt het team dat ze een feature online hebben gezet die meer dan ooit inzicht geeft in het aantal inkomende links, ook wel backlinks genoemd.

Google Webmaster Tools
 
Inkomende links in Google Webmaster Tools
Als men inlogt in de Google Webmaster Tools is daar een nieuw tabblad: Links. Deze geeft een lijst weer met URLs van de eigen website. Hierachter staat een getal, wat staat voor het aantal inkomende links dat word weergeven.  Als men hierop klikt, krijgt men een lijst met websites te zien die naar die pagina linken. Dit geldt ook om de interne links weer te geven om onder andere te kijken of je de structuur er goed op hebt gezet.

Men kan deze gegevens echter niet van andere sites nalezen. Het wordt pas echt interessant als er meerdere sites onder 1 beheerder vallen. Deze getallen kunnen dan een belangrijke en interessante rol spelen. Let wel op dat het hier om een sample gaat. De resultaten zullen echter niet veel verschillen van het echte aantal inkomende links.

Invloed op zoekmachine-posities
Inkomende links worden door Google en andere zoekmachines gebruikt om de populariteit en relevantie van een webpagina te bepalen. Globaal gezien geldt: hoe meer links er naar een website verwijzen, des te hoger is de zogeheten linkpopulariteit.