Google heeft 1 miljard teveel betaald voor YouTube

Google heeft volgens CEO Eric Schmidt 1 miljard dollar teveel betaald voor YouTube. Een forse overinvestering, want YouTube werd in 2006 door Google gekocht voor 1,65 miljard.


Toen Google 3 jaar geleden YouTube voor dit exorbitante bedrag overnam, lag er nog geen volledig businessmodel. Tot op de dag van vandaag is er, ondanks het bereik van YouTube van 10 miljard video’s per maand, geen duidelijk plan over waar de winst vandaan moet komen. Analisten begrepen, gezien dit gebrek aan inkomsten, destijds al niet waarom Google YouTube voor dat bedrag kocht.

Schmidt zegt dat YouTube in de tijd van de overname door Google gewaardeerd was voor tussen de 600 en 700 miljoen dollar. De enige redenen waarom Google destijds de videosite kocht, waren om concurrenten Yahoo! en Microsoft voor te zijn en om Google Video verder te ontwikkelen.

YouTube-oprichters Chad Hurely en Steve Chen ontvingen in 2006 aandelen Google ter waarde van 650 miljoen dollar. Gezien de stijging in waarde van aandelen Google geen slechte manier om uitbetaald te worden. De rest van het netto-overnamebedrag werd verdeeld onder investeerders en medewerkers van YouTube.