Google I/O 2023: Verliest Google de AI-race? Analyse van de keynote!

Google I/O 2023, wat is de stand van zaken bij Google wat betreft AI? Zeven jaar na mijn blog over Google’s Toekomstvisie: van “Mobile First” naar “AI First”, is er schrikbarend weinig vooruitgang geboekt.

“When I look ahead at where computing is headed, it’s clear to me that we’re moving from a mobile-first to an AI-first world” – Sundar Pichai, 2016

Hoewel Google Duplex zorgde voor een indrukwekkende demonstratie, waarin een AI-assistent lokale bedrijven belde om afspraken te maken, is het nooit gelanceerd.

Google Bard, dat de strijd aan had moeten gaan met GPT-4, valt tegen. Ondanks mijn bètatoegang, is het ongebruikt gebleven – GPT-4 is simpelweg superieur.

Niet voor niets heeft Google een code rood uitgeroepen en lekken er interne documenten waaruit blijkt dat Google de AI-race dreigt te verliezen. Kan Google zijn toekomstvisie waarmaken? Dit is wellicht de belangrijkste Google I/O ooit. In dit blog lees je mijn analyse en hoogtepunten uit de Google I/O 2023 AI-pocalyps. Blijft Google bij?

Voor als je de meest cruciale Google I/O keynote (2+ uur) “spoiler-free” wil kijken:

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: terwijl dit de belangrijkste Google I/O ooit had moeten zijn, vond ik het de oninteressantste tot nu toe.

Copy-paste AI

Het was alsof ze een lijstje hadden samengesteld van de meest succesvolle en populaire toepassingen van AI en hier simpelweg een kopie van hadden gemaakt.

Google’s checklist:

  • E-mails schrijven? Check.
  • Stable Diffusion foto’s bewerken? Check.
  • GitHub Copilot? Check.
  • Microsoft Copilot? Check.
  • ChatGPT plugins? Check.
  • GPT-4 multimodal? Check.

Hoewel de Google-demonstraties iets gelikter waren dan de huidige tools (vaak open-source), ontbrak de wow-factor volledig. Alles was al eens eerder vertoond. De demonstraties van OpenAI en de use-cases van partners met GPT-4 waren aanzienlijk indrukwekkender.

Geen enkele presentatie wist te imponeren; live demo’s leken een zeldzaamheid, een schril contrast met het verleden. Daarbij was bijna niets direct beschikbaar, veel zit nog steeds verborgen in Google Labs of wordt pas later dit jaar gelanceerd.

Waar blijft mijn persoonlijke assistent?

Google’s troefkaart tegen ChatGPT? Personalisatie. Met toegang tot je Gmail, documenten en je volledige zoekgeschiedenis, heeft Google een goudmijn aan informatie. Maar het lijkt alsof ze deze potentie grotendeels onbenut laten.

Onbeantwoorde vragen en een reeks gemiste kansen

Hoe presteert PaLM 2 op de grote gestandaardiseerde examens: BAR, LSAT, GRE, AP, enz.? Hoeveel parameters bevat PalM 2? Wat doet Google met de oneindige databron in Google Search en zijn Knowledge Graph? Wat is er gebeurd met de tools uit de vorige Google I/O’s? Waar was de supersnelle Google Assistant? Waar waren Google Duplex, Lens en Voice? Het leek alsof ze al hun oude diensten vergeten waren, of zien we die binnenkort allemaal op https://killedbygoogle.com/?

5 hoogtepunten met een kleine ‘wow’-factor

Deze aankondigingen konden nog enige interesse wekken, maar over het algemeen leek Google te worstelen om de innovatie bij te benen. In de AI-race lijkt Google momenteel achterop te raken.

1. Magic Editor

De toekomst van de “magic wand” is reeds beschikbaar in talrijke AI-foto-editors, maar nu introduceert Google deze functie voor het grote publiek:

Google I/O 2023: Magic Editor demonstratie

2. Duet: Always-on AI collaborator

Google heeft zijn AI-tools voor Workspace en Gmail hernoemd naar Duet AI, als antwoord op Microsoft Copilot:

3. AI in Search

Nieuwe, verbeterde zoekervaring met de Search Generative Experience (SGE), vergelijkbaar met Bing Chat:

4. Universal Translator

Vertaalt en lipsynct sprekers in verschillende talen:

Google I/O 2023: Universal Translator demonstratie

5. Project Tailwind

Een fusie van AI-chat en je eigen notities, ontwikkeld als hobbyproject door Google-ingenieurs, kan waarschijnlijk eenvoudig worden ingevoerd in bestaande notitie-apps: