Google Instant meten met Google Analytics

De nieuwe hype rond Google Instant zal er waarschijnlijk voor zorgen dat Google andere zoekopdrachten gaat genereren. Je kunt nu immers eenvoudig Google halverwege het intoetsen van een zoekwoord al tot passende zoekresultaten laten komen. Door Google Instant en Google Suggest goed te meten in Google Analytics, krijg je beter inzicht in de werking en gevolgen van deze nieuwe functionaliteit, zodat je hier uiteindelijk beter op kan inspelen.

Google Instant-filter instellen in Google Analytics

Google Instant kan eenvoudig worden toegevoegd aan Google Analytics. Met het onderstaande filter wordt de data m.b.t. Google Instant weergegeven onder een â user defined variableâ. Realiseer je hierbij dat de resultaten van Google Instant en Google Suggest gecombineerd zijn.

Filter Google Instant

De velden in de filter kunnen met de volgende data worden gevuld;
Field A -> Extract A: Referral – [?|&]oq=([^&]*)
Field B -> Extract B: Campaign Term – (.*)
Output To -> Constructor: user defined – $B1|$A1.
Field A Required: Yes
Field B Required: Yes
Override Output Field : Yes
Case Sensitive: No

Op basis van dit filter kun je de data van Google Instant en Google Suggest dus uitlezen. Zie hieronder een screenshot van de wijze waarop de data in Google Analytics wordt weergegeven. Staat er niks achter de streep, dan is het zoekwoord volledig ingevuld.

Google Instant In Google Analytics

 

Wat kun je met de Google Analytics-data voor Google Instant?

Met deze extra data kun je een hoop doen voor zoekmachine optimalisatie. SEO copywriter Niels Bijvoet schreef eerder voor dit blog een artikel over de gevolgen van Google Instant voor SEO webteksten en SEO algemeen.