Google: keywords en description metatags niet van invloed op ranking in zoekmachine Google

Google heeft bevestigd dat de meta keyword en meta description tag niet worden gebruikt bij het bepalen van de ranking van webpagina’s. Toch leeft bij velen nog altijd de indruk dat het invullen van metatags als keywords en descriptions maakt dat webpagina’s beter gaan scoren in de zoekresultaten. Het komt zelfs nog voor dat webdevelopmentbureaus opdrachtgevers wijs maken dat hun Content Management Systeem (CMS) “zoekmachinevriendelijk” is omwille van het kunnen invullen van metatags. Niets is minder waar.



Google doet nu voor het eerst uitlatingen over de toegevoegde waarde van metatags; de positie van webpagina’s in Google op bepaalde keywords is niet afhankelijk van de keyword of description tag. In de zoekmachine-optimalisatie (SEO) wereld was dit al langer een bekend gegeven. De reden voor het niet gebruiken van de keyword en description metatags bij het bepalen van de rankings in Google, is het feit dat de tags in het verleden veelvuldig zijn misbruikt. Hoe gemakkelijker de rankings te manipuleren zijn, des te groter de kans op irrelevante zoekresultaten.

Nu rijst natuurlijk de vraag: is het uberhaubt nog wel nuttig om de keyword en description tag te gebruiken voor Google of andere zoekmachines?

Google en de meta keywords tag
Het antwoord daarop is “ja”. De keyword tag heeft dan weliswaar geen nut voor de ranking in Google, het kan wel worden gebruikt voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het ontsluiten van webpagina’s met hetzelfde onderwerp voor een “tag cloud”. Of het naar elkaar doorlinken van gerelateerde webpagina’s in een “Gerelateerde artikelen” functionaliteit. Dit soort oplossingen zijn vrijwel altijd nuttig met het oog op de interne linkstructuur en het zogeheten “siloïng” van webpagina’s.

Google en de meta description tag
De description tag wordt ook niet gebruik door Google voor het bepalen van de positie van websites in de zoekmachine. Daarentegen is het wel dezelfde description die bij voldoende relevantie voor de zoekopdracht als omschrijving van webpagina wordt gebruikt in de zoekresultaten. Een goed geschreven description tag stelt de auteur dus in staat om meer sturing te geven aan de manier waarop een webpagina als zoekresultaat wordt gepresenteerd en daarmee wordt aangeklikt. Is de description tag niet het meest relevante stuk tekst voor de zoekopdracht, dan stelt Google zelf een omschrijving samen op basis van de overige tekst in de body van webpagina.

Conclusie
Ondanks dat Google de keywords en description tags dus niet gebruikt voor de ranking adviseren we dus om deze tags wel degelijk in te vullen. Enerzijds omwille van de andere functies van de keyword en description tag, anderzijds omdat bijvoorbeeld Bing, de zoekmachine van Microsoft, nog aanraadt om de keyword tag wel te gebruiken. Ook al geeft ook Bing aan dat de invloed op de rankings zeer beperkt is.

<meta name=”description” content=”Omschrijving van uw webpagina, maximaal ca. 165 karakters inclusief spaties en paginaspecifiek”>

<meta name=”keywords” content=”keyword 1, keyword 2, keyword 3, etc., paginaspecifiek”>