
Google heeft bevestigd dat de meta keyword en meta description tag niet worden gebruikt bij het bepalen van de ranking van webpagina’s. Toch leeft bij velen nog altijd de indruk dat het invullen van metatags als keywords en descriptions maakt dat webpagina’s beter gaan scoren in de zoekresultaten. Het komt zelfs nog voor dat webdevelopmentbureaus opdrachtgevers wijs maken dat hun Content Management Systeem (CMS) “zoekmachinevriendelijk” is omwille van het kunnen invullen van metatags. Niets is minder waar.
Google doet nu voor het eerst uitlatingen over de toegevoegde waarde van metatags; de positie van webpagina’s in Google op bepaalde keywords is niet afhankelijk van de keyword of description tag. In de zoekmachine-optimalisatie (SEO) wereld was dit al langer een bekend gegeven. De reden voor het niet gebruiken van de keyword en description metatags bij het bepalen van de rankings in Google, is het feit dat de tags in het verleden veelvuldig zijn misbruikt. Hoe gemakkelijker de rankings te manipuleren zijn, des te groter de kans op irrelevante zoekresultaten.
Nu rijst natuurlijk de vraag: is het uberhaubt nog wel nuttig om de keyword en description tag te gebruiken voor Google of andere zoekmachines?
Google en de meta keywords tag
Het antwoord daarop is “ja”. De keyword tag heeft dan weliswaar geen nut voor de ranking in Google, het kan wel worden gebruikt voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het ontsluiten van webpagina’s met hetzelfde onderwerp voor een “tag cloud”. Of het naar elkaar doorlinken van gerelateerde webpagina’s in een “Gerelateerde artikelen” functionaliteit. Dit soort oplossingen zijn vrijwel altijd nuttig met het oog op de interne linkstructuur en het zogeheten “siloïng” van webpagina’s.
Google en de meta description tag
De description tag wordt ook niet gebruik door Google voor het bepalen van de positie van websites in de zoekmachine. Daarentegen is het wel dezelfde description die bij voldoende relevantie voor de zoekopdracht als omschrijving van webpagina wordt gebruikt in de zoekresultaten. Een goed geschreven description tag stelt de auteur dus in staat om meer sturing te geven aan de manier waarop een webpagina als zoekresultaat wordt gepresenteerd en daarmee wordt aangeklikt. Is de description tag niet het meest relevante stuk tekst voor de zoekopdracht, dan stelt Google zelf een omschrijving samen op basis van de overige tekst in de body van webpagina.
Conclusie
Ondanks dat Google de keywords en description tags dus niet gebruikt voor de ranking adviseren we dus om deze tags wel degelijk in te vullen. Enerzijds omwille van de andere functies van de keyword en description tag, anderzijds omdat bijvoorbeeld Bing, de zoekmachine van Microsoft, nog aanraadt om de keyword tag wel te gebruiken. Ook al geeft ook Bing aan dat de invloed op de rankings zeer beperkt is.
<meta name=”description” content=”Omschrijving van uw webpagina, maximaal ca. 165 karakters inclusief spaties en paginaspecifiek”>
<meta name=”keywords” content=”keyword 1, keyword 2, keyword 3, etc., paginaspecifiek”>
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Wolter
Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.
Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.
Neem contact op met WolterBlogartikelen
SEO trends 2021: er is meer dan ‘great content’ en voice search
Brent Meulenberg - 10 februari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Elk jaar verschijnen er vele ‘SEO trends blogs’. Vaak wordt alles “volgend jaar nóg belangrijker”, maar dat kan natuurlijk niet. Omdat niemand precies de waarde kent…
Headless CMS en SEO - houd je koppie erbij
Brent Meulenberg - 7 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Een headless CMS. Misschien heb je er wel eens van gehoord, omdat je webbouwer de term wel eens heeft laten vallen. Misschien ben je zelfs al…
Wat is GPT-3? 🤖 Weer Een Stapje Verder in Het Decennium Van De Digitale Assistent
Robbert van Ekris - 17 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Afgelopen jaren gaan veel van mijn blogs over de ontwikkeling van Google in hun transitie van “Mobile First” naar “AI First”. Een belangrijk onderdeel daarvan is…
Geschatte leestijd: 2 minuten Wellicht heb je ervan gehoord: Google Page Experience. Klinkt belangrijk, maar wat is het eigenlijk en wat betekent het voor jou? En moet je nu als…
Geschatte leestijd: 2 minuten Er zijn al vele blogs geschreven over de synergie tussen SEO en SEA. Toch vind ik dat er maar weinig geschreven wordt over de samenwerking tussen…
Hoe gebruik ik Google Jobs voor SEO?
Brent Meulenberg - 5 maart 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Begin februari kwamen er berichten omhoog dat Google for Jobs live is in Nederland. In dit stuk lees je meer over wat Google Jobs (of Google…
Dé 4 SEO-trends voor 2020
Sem van der Klauw - 12 december 2019Geschatte leestijd: 2 minuten De SEO-trein rijdt en hij stopt niet voor niemand. Als je op de hoogte wilt zijn en blijven, moet je daar serieus tijd in investeren. Wij…
Geef een reactie