Google laat oog vallen op webwinkel Like.com

Google gaat waarschijnlijk de visuele zoekmachine en webwinkel Like.com overnemen. Daarmee zou meer dan 100 miljoen dollar gemoeid zijn. Met de integratie van (de mogelijkheden van) Like.com lijkt Google de eigen zoekoptie voor afbeeldingen verder te (kunnen) gaan optimaliseren.

Like.com is een webshop waar de gebruiker via afbeeldingen kan zoeken naar producten. Op basis van overeenkomstige productkenmerken als kleur, materiaal en andere kenmerken worden vergelijkbare producten gevonden. Like.com wordt enorm veel gebruikt, wat niet vreemd is aangezien de populariteit van webwinkels alleen maar toeneemt. Like.com is ontstaan vanuit Riya, een bedrijf dat eerder een zoekmachine ontwikkelde die werkt op basis van gezichtsherkenning. Google had in 2005 interesse om Riya over te nemen, maar de overname ketste af omdat Google de technologie toen nog niet interessant genoeg vond.

Google nu wel geïnteresseerd in webwinkel Like.com

Volgens de doorgaans goedingelichte weblog TechCrunch zijn de onderhandelingen tussen Google en Like.com zo goed als afgerond. Over de reden achter de overname wordt door diverse partijen c.q. belangstellende nog verschillend gedacht. De website Venturebeat is bijvoorbeeld van mening dat het misschien wel om een experiment gaat, met als doel om de functionaliteit van Like onderdeel te laten worden van Google Images.

Sneller de juiste afbeelding vinden

Google is al langer bezig om de search en vertoningen van afbeeldingen zo goed mogelijk op de behoeften c.q. zoekopdrachten van gebruikers af te stemmen. Zo weten we dat Google al een hele tijd (afgeschermd) experimenteert met Image Swirl, een dienst waarmee het mogelijk is gerelateerde/overeenkomstige afbeeldingen bij elkaar te vertonen. Dat is natuurlijk als gebruiker een uitkomst, als je zelf eigenlijk niet weet waarnaar je op zoek bent. Image Swirl bevindt zich echter nog steeds in de testfase.

De Google zoekoptie voor images is recent ook geupdate; gebruikers kunnen nu soortgelijke afbeeldingen zien. Door de mogelijke overname van Like.com ziet het ernaar uit dat Google deze zoekfunctie ’to the next level’ wil gaan brengen, en zich full force gaat richten op verdergaande visuele zoekmogelijkheden binnen Google Images.

Google & eerdere ‘updates’ visuele zoekopdrachten

Al eerder toonde Google zich zeer actief op het gebied van visuele zoekopdrachten. Een goed voorbeeld is Google Goggles, een mobiele applicatie waarmee iemand met een mobiele telefoon objecten kan scannen voor aanvullende informatie. Om deze dienst te verbeteren, nam Google in april van dit jaar ook al het bedrijf achter de mobiele applicatie Plink Art over.

Wilt u meer weten over (geoptimaliseerde) webwinkels?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Traffic Builders heeft veel ervaring met advisering omtrent de juiste opzet van zoekmachinevriendelijke en conversiegerichte webwinkels. Wij treden geregeld op als gastspreker tijdens de jaarlijkse Webwinkel Vakdagen. Daarnaast is Traffic Builders sinds 2008 in samenwerking met de Webwinkel Vakdagen verantwoordelijk voor een jaarlijks grootschalig onderzoek naar de toegevoegde waarde van zoekmachinemarketing voor webwinkels in Nederland.