Google lanceert Chrome, een eigen webbrowser

Google gaat een eigen webbrowser, Chrome genaamd, lanceren. Dit maakte het bedrijf dinsdagochtend bekend. Chrome moet beter functioneren om de huidige websites goed te kunnen weergeven, aldus Google.

Volgens Google zijn nieuwe websites veel meer dan slechts een aantal platte webpagina’s. Het zijn complete applicaties geworden, die het delen van foto’s, het bekijken van video’s, online winkelen, chatten en e-mailen mogelijk maken. Voor deze meer gecompliceerde websites is een nieuw soort webbrowser nodig, aldus Google. Chrome is de webbrowser die hierop moet gaan inspelen.

Dinsdagochtend maakte Google in een per abuis voortijdig gepubliceerd stripverhaal bekend dat het met Chrome de concurrentie aangaat met Internet Explorer, Firefox, Safari en Opera. Deze nieuwe webbrowser moet sneller worden dan de bestaande webbrowsers. Ook krijgt Chrome speciale veiligheidsvoorzieningen, zodat de software niet vastloopt.

Google lanceert Chrome als een open source webbrowser, dus de broncode van Chrome is openbaar. Er is in de broncode wel gebruikgemaakt van componenten van Firefox en Safari. Toch is Chrome niet simpelweg een aangepaste versie van de bestaande webbrowsers.

Zo maakt Chrome gebruik van geheel nieuwe technologie voor bijvoorbeeld javascript. Volgens Google is de javascriptengine van Chrome, V8 genaamd, veel krachtiger dan bestaande technologieën. Door deze javascriptengine maakt de nieuwe webbrowser van Google soepelere en snellere webapplicaties mogelijk.

Later dinsdag zal Google Chrome beschikbaar maken. In eerste instantie wordt een testversie van de webbrowser voor Windowsgebruikers gelanceerd. Google werkt momenteel nog hard aan een versie van Chrome voor Mac OS X en Linux.