Google lanceert Google Realtime Search, een realtime zoekmachine

Google heeft Google Realtime Search gelanceerd, een zoekmachine waarmee internetters specifiek realtime zoekresultaten kunnen vinden. Google Realtime Search toont live updates, afkomstig van onder meer Twitter en Facebook.

Google startte al in december 2009 met het vindbaar maken van live status updates (nadat eerder al geruchten hieromtrent de kop hadden opgestoken). Deze werden echter als resultaat ingedeeld op Google’s klassieke zoekpagina, als onderdeel van de organische zoekresultaten. Met de aparte zoekmachine Google Realtime Search (zie ook de video onderaan dit artikel) krijgen gebruikers niet alleen real time zoekresultaten te zien (met name updates uit Twitter en Facebook), maar ook een staafgrafiek waaruit je kunt afleiden wanneer een ingevoerde zoekterm ‘het meest populair’ was op internet.

Via een automatische email-melding kunnen gebruikers continu op de hoogte blijven van de live resultaten rond één ingevoerde zoekterm. Nederlandse internetters krijgen automatisch Nederlandstalige resultaten te zien, maar kunnen met een geavanceerde zoekmachine een ander land als bron gebruiken.

Verdienmodel met real time search?

Door een aparte zoekmachine c.q. zoekpagina te starten voor realtime resultaten, kan Google mogelijk net als Twitter een verdienmodel proberen op te zetten rond real-time advertenties. Begin augustus liet Shiva Rajamaran, product manager van Twitter, in een interview weten dat zijn bedrijf experimenteert met live aanbiedingen, gebaseerd op de tweets van gebruikers. Trending topics, onderwerpen waar gebruikers het meest over praten, spelen hierbij een cruciale rol.

Conversaties volgen in Twitter

Wat Google’s nieuwe zoekmachine onderscheidt ten opzichte van de zoekmachine van Twitter, is dat Google in sommige gevallen een conversatie van twitteraars over één onderwerp toont: dit is met Twitter zelf moeilijker bij te houden. Twitter verdient echter wel miljoenen dollars aan de constante toegang die het Google biedt tot zijn dagelijkse stroom van 50 miljoen status updates.

Overigens, de grootste concurrerende zoekmachine van Google, Microsoft’s Bing, startte al eerder een live searchpagina op.

Informatievideo over Google Realtime Search:

Bron:nu.nl

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van Google’s nieuwe Realtime Search engine?