Google lanceert Knol: Wikipedia, maar dan anders?

Google heeft Knol na maanden van testen gelanceerd. De meest typerende omschrijving voor de service is “Wikipedia met moderation”, maar volgens Google is Knol meer dan dat.

Google wil met Knol (dat overigens als eerste geen ‘Google’ in de merknaam heeft en gewoon Knol heet, dus niet Google Knol) niet de concurrentie aangaan met Wikipedia. Desondanks zijn de overeenkomsten groot. Alleen doet Google vanaf dag 1 met Knol wat Wikipedia inmiddels zelf overweegt: moderation.

Wikipedia staat erom bekend dat iedereen zelf content kan toevoegen en veranderen. Dit maakt Wikipedia een ideale service, omdat informatie snel erop gezet kan worden en over ongeveer elk onderwerp een paginagroot artikel te vinden is. Het grote nadeel van de toegankelijkheid is echter dat iedereen er dus ook (expres of per ongeluk) foutieve informatie op kan zetten. Google heeft dit probleem meteen uit de weg geholpen door Knol te laten modereren. Voordat je een wijziging in Knol kunt aanbrengen, heb je de goedkeuring nodig van de auteur(s) van de pagina.

Door deze ontwikkeling biedt Google met Knol ongeveer dezelfde mogelijkheden als Wikipedia, maar zonder de mogelijkheid dat elke onverlaat zijn eigen grap wereldwijd verspreidt. Toch is het de vraag of Google met Knol echt iets toevoegt aan het (eigen) aanbod op internet. Net als de overname van Digg zal ook deze stap van Google richting social media wel een goede reden hebben.

Voorlopig heeft Google Knol alleen nog maar op de Engels(talig)e markt gelanceerd. Op termijn zal ieder land van een eigen versie van Knol gebruik kunnen maken.