Google niet langer meest populaire zoekmachine

Google is niet langer de meest populaire zoekmachine, althans, volgens een nieuwe meetmethodiek van Nielsen Netratings. De lijst wordt nu aangevoerd door AOL, gevolgd door Yahoo en MSN.

Nielsen Netratings baseert zijn rangschikking voortaan op de tijd die een internetgebruiker op de website doorbrengt in plaats van het aantal webpagina’s dat bekeken wordt. Voorheen werd het aantal pageviews als uitgangspunt genomen. Het afscheid van de pageview als maatstaf is het gevolg van de nieuwe technieken die websites gebruiken. Denk hierbij onder andere aan AJAX technologie waarbij de pagina niet als geheel wordt ververst bij het aanklikken van links. Ook de toename in het gebruik van online streaming media leidt tot langer websitebezoek zonder dat dit terug te zien is in aantallen pageviews.

Pageview heeft niet afgedaan
‘Het is niet zo dat het aantal bekeken pagina’s er nu opeens niet meer toe doet’, zegt de marketing directeur van Nielsen Netratings, ‘maar het totale aantal minuten is een nauwkeurigere maatstaf om twee websites met elkaar te vergelijken.’ Bij het sociale netwerk MySpace bijvoorbeeld klikken internetters tien tot elf keer meer pagina’s aan dan op YouTube, maar ze spenderen er maar drie keer zo veel minuten op. Met de nieuwe peilstok kunnen bedrijven hun advertenties beter afstemmen op het gebruik van een website.

bron: Volkskrant