Google: Nieuwe Desktop-weergave Zoekresultaten vs. Multi-screen World

Minder is meer; dat is het idee achter de opgeschoonde resultatenpagina van Google, waarop de zijbalken zijn verwijderd. De aanpassing, die nu eerst in de V.S. wordt uitgerold, is onderdeel van Google’s constante inspanningen om de ‘search experience‘ op uiteenlopende devices consequent te optimaliseren. 

Multi-screen world

Dat Google nadrukkelijk werkt aan het verbeteren van usability en relevantie voor gebruikers van uiteenlopende ‘screens’ blijkt wel uit eerdere aanpassingen voor tablets en zeer recent mobile phones. Google spreekt ook wel van de ‘multi-screen world’, waarbinnen het dé uitdaging is om het gedrag van consumenten c.q. gebruikers van zoekmachines zo goed mogelijk te volgen en nog beter aan (search)behoeften tegemoet te komen.

Lees hier meer over “The New Multi-screen World: Understanding Cross-Platform Consumer Behavior”.

Desktop-weergave aangepast

Simpeler, rustiger, duidelijker: zo omschrijft Google zelf het resultaat van de update voor de nú doorgevoerde desktop-weergave van zoekresultaten. Aan de linkerkant blijken websearch-filters als ‘Afbeeldingen’, ‘Nieuws’ en aanvullende opties te zijn verdwenen. De focus gaat in eerste instantie echt liggen op A) de middenkolom met zoekresultaten én B) aan de rechterkant mogelijke weergaves van Google Plus/-Maps-gerelateerde informatie en Knowledge Graph-informatie.

Nieuwe weergave zoekresultaten in Google

Van plek geruild

Wat onveranderd is gebleven, zijn de diverse tools en filters waarmee je je zoekresultaten kunt fine-tunen zoals jij dat graag wilt. Er zijn er zelfs enkele bijgekomen, zoals je hieronder kunt zien (met dank aan het officiële Google-blog). De knop ‘Search Tools’ ontsluit die filters:


Eerst de VS, dan de rest..

Het nieuwe ontwerp zal eerst alleen aan Amerikaanse gebruikers worden getoond. Zoals gebruikelijk, zal vervolgens de update zo snel mogelijk internationaal worden uitgerold. Nog even geduld hier in Nederland dus.