Niels Bijvoet 29 januari 2015 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 2 minuten

De manier waarop Google je content ontdekt en interpreteert is mede afhankelijk van de geïmplementeerde stuctured data mark-up. Om ervoor te zorgen dat je content geoptimaliseerd is voor uiteenlopende ‘search features’, heeft Google de nieuwe Structured Data Testing Tool gelanceerd. Deze tool toont jou hoe Google de mark-up van data op een webpagina ‘leest’ en helpt je zo de nodige aanpassingen door te voeren, om nog betere resultaten te bereiken.

Wat kan de nieuwe Structured Data Testing Tool?

Voordat ik daarop inga, nog even kort voor degene die niet precies weet wat structured data is de volgende omschrijving van Google zelf:

“Structured data markup” is a standard way to annotate your content so machines can understand it. When your web pages include structured data markup, Google (and other search engines) can use that data to index your content better, present it more prominently in search results, and surface it in new experiences like voice answers, maps, and Google Now.

De belangrijkste eigenschappen c.q. voordelen van de nieuwe Structured Data Testing Tool zijn:

 • Validatie voor alle Google-features die gebruikmaken van structured data
 • Ondersteuning voor mark-up in de JSON-LD syntax, inclusief dynamische HTML-pagina’s
 • Duidelijke weergave van structured data-items op je pagina
 • Syntax highlighting van mark-up problemen direct in je HTML-broncode

Structured Data Testing Tool

Kortom: met de nieuwe tool kun je de mark-up van je structured data controleren, zodat je er zeker van bent dat Google deze data ook daadwerkelijk – zoals je hebt bedoeld – uit je pagina kan halen.

Hieronder een weergave van de tool-interface:

sdtt-screenshot

Nuttige documentatie, aangescherpt beleid

Het testen van Google’s interpretatie van jouw structured data wordt met de komst van deze nieuwe tool makkelijker, maar hoe weet je nu zeker dat je überhaupt de juiste annotaties doorvoert? Daarvoor heeft Google ook nieuwe documentatie opgesteld. Hierin lees je onder meer welke mark-up nodig is om uiteenlopende zoekmogelijkheden voor je content te gebruiken. Denk aan optimalisatie van:

 • Rich snippets (producten, reviews, events, recepten, software apps)
 • Breadcrumb-trails
 • Sitelinks Search Box
 • Diverse annotaties voor de almaar uitdijende Knowledge Graph

Ook bevat de documentatie handige voorbeeldcodes voor de ondersteunde syntaxes.  Gebruik deze informatie om aanpassingen door te voeren en het maximale uit je structured data te halen. Het beleid met betrekking tot het gebruik van structured data is eveneens aangepast, webmasters kunnen overtredingen hiervan melden via het rich snippets spam report-formulier.

Extra ondersteuning voor JSON-LD

Naast de nieuwe tool en documentatie komt Google ook met extra ondersteuning voor schema.org-vocabulaire in JSON-LD syntax. Die ondersteuning biedt bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor bedrijfslogo’s, contactpersonen, links naar sociale profielen, gebeurtenissen in de Knowledge Graph, de sitelinks search box en rich snippets. Deze ondersteuning zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
One Thought on Betere Content met Google’s nieuwe Structured Data Testing Tool
  Gratis search advertising tools deel 2: nog 12 tools | Succesvol Online
  30 Mar 2017
  3:10pm

  […] handleiding aan om een extra verdiepingslag in de tool te maken en mijn collega’s schreven ook een artikel dat hierbij kan […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/