Google Page Experience: baanbrekend of oude wijn in nieuwe zakken?

Wellicht heb je ervan gehoord: Google Page Experience. Klinkt belangrijk, maar wat is het eigenlijk en wat betekent het voor jou? En moet je nu als een malle je site gaan optimaliseren om niet achter te lopen in de rankings? Stay calm and read on..

Wat is Google Page Experience?

Google Page Experience is de benaming voor een set factoren die gaan over de daadwerkelijke ervaring die een gebruiker heeft met de pagina. Het behelst reeds bestaande factoren als mobielvriendelijkheid, safe-browsing, HTTPS en opdringerige ‘interstitials’ (schermvullende pop-ups op mobiel). Een nieuw deel is Core Web Vitals: Google’s benaming voor een drietal laadsnelheid/-ervaring factoren, te weten:

Page Experience wordt pas vanaf 2021 opgenomen in het core algoritme. Google geeft een half jaar van tevoren een seintje.

Google Page Experience schema
Overzicht van de factoren in Google Page Experience

Mobielvriendelijkheid, safe-browsing, HTTPS en opdringerige ‘interstitials’ werden al langer gecheckt door Google. Ook laadsnelheid werd al langer meegenomen in de beoordeling van webpagina’s. Deze waren wel altijd al gericht op de gebruikerservaring (en eenvoudiger en sneller crawlen voor Googlebot 😊). Wie wel eens de Google Pagespeed Insights tool heeft gebruikt, kent wellicht First Contentful Paint (meet hoe lang het duurt voor de eerste DOM content gerenderd wordt, doel <1,0s) of Time to Interactive. Ook Time to First Byte en Speed index die je wellicht kent van Webpagetest.org zijn.

Voorbeeld van hoe Largest Contentful Paint (LCP) er in de praktijk uit ziet

Voorbeeld van hoe Largest Contentful Paint (LCP) er in de praktijk uit ziet

Voor een groot deel is dit dus alleen pr van Google. Er zijn een aantal al bestaande factoren samengevoegd onder één naam: oude wijn in nieuwe zakken. Echter zijn LCP, FID en CLS metrieken die net iets anders meten. Een verfijning die meer gericht is op de daadwerkelijke gebruikservaring.

AMP: de kronieken van een aangekondigde dood?

Met de aankondiging van Page Experience kwam ook de mededeling dat AMP geen noodzakelijkheid meer gaat zijn om in de Top stories carrousel met nieuwsberichten te verschijnen: Page Experience gaat deze functie overnemen. Ook moet je site nog steeds gevalideerd zijn als nieuwswaardige bron.

Of dit een eerste voorzichtige stap is naar het afscheid van AMP durf ik niet te zeggen, maar ik hoop het wel. Google heeft veel tijd en geld geïnvesteerd in het promoten van AMP en ook bij Google moeten ze die investering verantwoorden. Ik zie het vooral als een kleine overwinning voor SEO held Barry Adams, die zijn bekende anti-AMP blogartikel dan ook een flinke boost zag krijgen.

Barry Adams linkedin bericht google amp
Wat een SEO held

Wat betekent Google Page Experience voor jou?

Nóg meer metrieken: fijn voor data-nerds (lees: TB’ers), jij als marketeer ziet door de bomen het bos niet meer. 

Daarom is het belangrijk dat je goede boswachters hebt: mensen die voor jou de bomen en fauna daartussen in de gaten houden en kunnen ingrijpen als dat nodig is. SEO consultants kunnen je adviseren over de noodzaak van aanpassingen. Je webbouwer is een belangrijke schakel om te zorgen dat je website aan alle voorwaarden van mobielvriendelijkheid, safe-browsing, HTTPS en interstitials voldoet en kan aanpassingen doorvoeren voor een snellere gebruikservaring.

schematische weergave van First Interactive Delay
Schematische weergave van First Interactive Delay (FID)

 

Moet ik mijn website aanpassen op Google Page Experience?

Als je website nog niet mobielvriendelijk is, niet goed beveiligd is en nog storende ‘interstitials’ weergeeft, had je dat allang al moeten aanpassen.

Je wilt natuurlijk altijd een snellere website en een betere gebruikerservaring 😊 Is het niet voor SEO doeleinden, dan wel om je advertentiecampagne beter te laten presteren of om meer conversies te realiseren (bereken hier wat een seconde tijdswinst jou kan opleveren). Daarom raden wij altijd aan om de laadsnelheid van een website te verbeteren.

Echter is het niet zo dat je vanaf dit moment achter loopt op je concurrentie die de website al wel heeft geoptimaliseerd op de nieuwe factoren. Zoals gezegd, gaat Google deze 3 nieuwe metrieken pas vanaf volgend jaar meenemen in het core algoritme. Mobielvriendelijkheid, safe-browsing, HTTPS, opdringerige ‘interstitials’ en andere laadsnelheid metrieken waren al langer een rankingfactor). Bovendien geven ze 6 maanden van tevoren een seintje dat dit het geval gaat zijn.

Voorbeeld van Cumalative Layout Stability (CLS)
Voorbeeld van Cumalative Layout Stability (CLS)

Meer tools = meer beter

SEO’ers houden van tools en dus ben ik blij dat Google al zijn tools (zie hieronder) heeft geüpdate naar de nieuwe Core Web Vitals (LCP, FID en CLS). Ook is er in Google Search Console een rapport met deze metrieken verschenen voor continue monitoring. 

Ga er zelf mee aan de slag of vraag de specialist om dit voor je te doen!

Conclusie

Google Page Experience is deels een nieuwe naam voor al bestaande factoren en deels een verfijning van de metrieken voor laadervaring. Daarnaast gaat AMP vervallen als vereiste voor de Top Stories carrousel. De aanpassingen worden pas vanaf 2021 doorgevoerd en Google geeft ruim op tijd aan wanneer dit gaat gebeuren. Er zijn verschillende tools om te testen of je voldoet aan de door Google gestelde benchmarks. Vraag je SEO-specialist of webbouwer om hulp bij het optimaliseren voor Page Experience.