Google Places: nr. 1 locatiedienst voor Nederlandse bedrijven

Google Places is veruit de grootste locatiedienst van Nederland. Op grote afstand volgen platforms als Foursquare, Facebook en Yelp – zij spelen tot nu toe amper een rol van betekenis op de markt voor digitale lokale marketing voor bedrijven (met name MKB) in de fysieke wereld. Dit blijkt uit onderzoek van Media Intelligence Lab.

 


Het steeksproefgewijze onderzoek behandelde de vraag: “In hoeverre staan de fysieke locaties van bedrijven in Nederland vermeld op de locatiediensten Google Places, Facebook, Foursquare, Yelp en Feest.je.?”

 

98,2% van bedrijven bekend bij Google

Google is zeer actief met machines en mensen om bedrijven op de kaart te zetten bij Google Maps en google Plus. Zodoende is van 98,2 procent van de ondernemingen de locatie bekend bij Google. Aangezien de steekproef wordt gedaan met de namen van 355 restaurants scoort ook Feest.je hoog met 82,7 procent.

 

Facebook en bedrijven: 26%

Hoewel Facebook door miljoenen Nederlanders wordt gebruikt, zijn het vooral de persoonsprofielen die daar scoren. Bedrijfsprofielen worden niet vaak aangemaakt: 26,2 procent.

google places in nl - 1.jpg

 

Je positie bij locatiediensten claimen

Potentieel ‘bereik’ van een locatiedienst zegt natuurlijk nog niets over de mate waarin het bedrijfsleven de locatiedienst daadwerkelijk kent en inzet. Daarom bekeek Media Intelligence Lab ook een andere maatstaf: hoeveel bedrijven claimden daadwerkelijk hun positie bij de verschillende locatiediensten? Oftewel: ze zochten hun bedrijfsnaam bij de betreffende site op, melden zich als de eigenaar en konden zo hun claim daadwerkelijk bevestigen.

 

Foursquare op grote achterstand

Op dat punt laat Google de vrijwel afwezige concurrentie met gemak de hielen zien. Foursquare is de enige concurrent van enig belang, maar die dienst wordt echter door zo’n klein publiek gebruikt (nog geen 200.000 Nederlanders) dat daar weinig betekenis aan kan worden gehangen.

Een kleine 13% procent van de onderzochte restaurants claimde zijn positie bij Google:

google places in nl - 2 - lokatiediensten.jpg

Google Places-pagina: eerder dan website

Het onderzoek maakte ook duidelijk dat het waarschijnlijker is dat een bedrijf een Place Page heeft dan een eigen website:

google places in nl - 3 - lokatiediensten.jpg

NB: TomTom Places en Hyves Spots zijn in het onderzoek niet meegenomen.

 

Bron: emerce.nl