Benut Google+ in je AdWords-advertenties voor méér ROI

De Google +1 knop is al een tijd ingeburgerd op het internet. Op uiteenlopende sites, webshops en blogs staan social media-knoppen om bezoekers het bericht te laten ‘liken’ en delen binnen hun netwerk; hierbij staat nu sinds enkele jaren de +1 knop. Maar waar komt Google+ vandaan en wat is de +1 knop? Nog belangrijker voor marketeers: wat voor toegevoegde waarde heeft de +1 knop voor het adverteren in Google?

Oorsprong van Google+

Allereerst is het belangrijk om te weten waar de +1 knop vandaan komt. Om niet de boot te missen op het gebied van social media heeft Google in de zomer van 2011 zijn eigen sociale netwerk opgezet, te weten Google+, vaak omschreven als ‘de lang verwachte tegenhanger’ van Facebook. Facebook heeft als sociaal netwerk in korte tijd een enorme groei meegemaakt. Sinds 2004 heeft Facebook ruim een miljard gebruikers gekregen. Uiteraard moest Google als internetgigant hierop reageren en heeft met Google+ sinds 2011 al meer dan 500 miljoen gebruikers gekregen.

Om een kritische noot te plaatsen: opvallend van Google+ is dat elk Google account (Google drive / YouTube / Google Maps / Gmail / etc.) automatisch is overgezet naar een Google+ account. Dit houdt in dat elk geteld Google+ lid niet geheel vrijwillig lid is geworden.

Voor Google is Google+ een extra service voor de gebruikers. Google zegt dan ook: “Deel wat u belangrijk vindt”. Google+ lijkt overigens in veel toepassingen op Facebook. Zo zijn er kringen vrienden waar je berichten mee kan delen, en trendlijsten met onderwerpen die je interessant vindt.

Wat kan ‘de consument’ met de +1 knop?

Zodra je ingelogd bent onder de paraplu van Google (Gmail, Google+ of een andere service), kan je aanbevelingen doen over diverse onderwerpen op het internet. Te denken valt aan artikelen, producten, services, blogs, video’s etc. Google neemt deze like-/share-ratio steeds meer mee bij het bepalen van de relevantie van zoekresultaten voor mensen die iets zoeken. Personalisatie valt daar ook onder: als een persoon meerdere mensen kent die de +1 knop hebben benut op een bepaalde webpagina, is de relevantie van dit zoekresultaat voor deze persoon ‘blijkbaar groter’.

Lees hier meer achtergrondinformatie over Google+ en de +1 button.
 
Google Plus button
 
 

Benut de Google+ extensie in AdWords

Momenteel hebben adverteerders die in Google AdWords gebruiken slechts beperkte ruimte die zij kunnen benutten. Een klassieke Google- advertentie bestaat uit een kop, twee beschrijvingsregels en een zichtbare URL. Met name in een sterk concurrerende markt is het voor adverteerders juist de truc om meer advertentieruimte te winnen voor zichzelf. Dit vergroot je zichtbaarheid of de mogelijkheid jezelf beter en relevanter te profileren.

Komt dat even mooi uit.. Met de Google+ extensie kan er namelijk een extra regel worden toegevoegd aan jouw advertentie. Het betreft een extra regel met het aantal volgers dat jouw bedrijf(sprofiel) bezit op Google+. Buiten het feit dat een adverteerder meer opvalt, wekt dit ook vertrouwen (want: een vorm van social proof).

Zie onderstaand een advertentieblok online voor een hotel in Amsterdam:
Google +1 AdWords Hotel Amsterdam

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Binnen Google AdWords is onder de tab Extensies de Google+ extensie te vinden. Kort door de bocht hoef je deze extensie alleen te activeren en in je advertentie wordt de Google+ regel getoond. Helaas ben je er dan nog niet. Sterker nog, je komt er niets als je niet allereerst een minimum van 100 volgers hebt. Pas dan wordt de extensie geactiveerd. Een goede reden om bijvoorbeeld ook na te denken over welke (geoptimaliseerde) content interessant, nuttig of vermakelijk kan zijn voor je doelgroep.

Voordelen voor jou als adverteerder

Met Google+ komt een bedrijf dichter bij de (behoeften van de) klant. Daarnaast zorgt het, zoals al eerder aangehaald, voor meer advertentieruimte binnen AdWords. Dit biedt jou als adverteerder 2 grote voordelen, waardoor er sneller op de advertentie geklikt zal worden.

De Google+ extensie:

  • Vergroot de zichtbaarheid binnen het advertentieblok. In het voorbeeld bovenstaand is te zien dat Booking.com meer advertentieruimte opeist dan bijvoorbeeld Hotels.com. In de split second dat een consument beslist zal er niet snel voor de grijze muis worden gekozen tussen de advertenties.
  •  

  • Zorgt voor meer vertrouwen bij de bezoeker. De bezoeker kan zien hoeveel mensen er al volgers zijn van het adverterende bedrijf. Online komt al zoveel informatie op de bezoeker af dat het moeilijk is om het kaf van het koren te scheiden. Zo is de keuze voor het bedrijf met veel (trouwe) volgers sneller gemaakt.

Hoe ga je als bedrijf om met Google+?

Google+ is een extra kanaal om met je doelgroep te kunnen communiceren. Gebruik dit netwerk dan ook als een serieuze optie. Richt allereerst de pagina geheel in, gelijk aan de corporate identity, en voeg de basisgegevens toe. Vervolgens is het belangrijk om jouw bedrijf neer te zetten als autoriteit in de branche waarin het zich bevindt. Deel met je volgers nieuws, inzichten en actualiteiten die zich afspelen in de branche of binnen relevante thema’s. Durf daar ook een mening in te geven.

Laat de bedrijfswebsite en de Google+ pagina in elkaar overlopen. Geef websitebezoekers de mogelijkheid om pagina’s en nieuwsblokken met de +1 knop te delen. En anderzijds vermeld je op de Google+ pagina je website en deel je hier op regelmatige basis in blogs en artikelen de kunde van jouw bedrijf. Al met al gaat het om de wisselwerking met jouw en je volgers. Dit betekent dat je ook naar hun reacties luistert en daar op reageert.

Snel volgers genereren?

Is je doel om in korte tijd een enorme groei te realiseren qua volgers? Onderzoek dan bijvoorbeeld eens de mogelijkheden voor aantrekkelijke acties. Zet een actie op waar je doelgroep echt door getriggerd wordt. Iets (interessants) weggeven werkt vaak heel goed. Een goed voorbeeld is Bax-shop.nl. Zij hebben de actie opgezet: “Volg Bax-shop.nl op Google+ en win een Sennheiser Momentum hoofdtelefoon!” In oktober bezaten ze wel ruim 3.100 volgers.
 
Voorbeeld Google Plus-actie

 
 
 
 
 
 
Wees creatief en probeer je volgers als ambassadeur aan je bedrijf te binden. Een positief ingestemde volger weet je snel weer te vinden en is bereid om wat extra’s voor je te doen. TIP: zodra het product verloot is, deel dat dan ook weer en maak kenbaar dat je wel je afspraak nakomt.

Online zijn vele voorbeelden te vinden. Enkele grote bedrijven die dit al tot een succes hebben gebracht zijn onder meer de modeketen H&M, Nieuwssite Financial Times en Chocoladefabrikant Cadbury.

3 Take-aways over Google Plus & AdWords

1. Vertoning van je Google+profiel in de advertentie begint bij 100 volgers in het Google+ netwerk
2. Bij een klik op de advertentie op Google+ wordt de bezoeker geleidt naar jouw Google+pagina
3. Een klik op Google+ in de advertentie is kostenloos!

Wil je er zelf effectief mee aan de slag?
Google+ kan absoluut een interessante aanvulling zijn binnen je marketingactiviteiten. Wil je door de integratie van Google+ ook meer effectief je AdWords-advertenties inzetten of laten beheren? Traffic Builders helpt je graag met het bepalen van een juiste aanpak. Neem vrijblijvend contact met ons op.