Google presenteert nieuwe search index: Caffeine

Geschatte leestijd: 2 minuten

Google heeft gister het nieuwe indexeersysteem ‘Caffeine’ geïmplementeerd. Het is Google’s antwoord op de steeds rijker en complexer wordende content op internet. Belangrijkste feature: Caffeine indexeert websites 50% sneller dan voorheen. Je vindt zodoende nog sneller verse, actuele informatie.

Voor de moderne internetgebruiker

De oude index van Google bestond simpelgezegd uit ´verschillende lagen´. Deze lagen werden niet altijd op hetzelfde moment of even snel ververst. De hoofdlaag werd iedere paar weken ververst, maar om een afzonderlijke laag te verversen, moest eerst het hele web worden geanalyseerd. Het verschil met Caffeine wordt in de visual hieronder kort weergegeven.

Caffeine: sneller en continu indexeren

Het nieuwe indexeersysteem Caffeine analyseert het web in kleine delen, en veranderingen worden continu en wereldwijd direct doorgevoerd in de index. Zodra nieuwe pagina’s of nieuwe informatie op bestaande pagina’s wordt gevonden door de crawlers van Caffeine, wordt die content direct aan de index toegevoegd. Dit schuurt dus dicht tegen real time search aan. Resultaat: je vindt nieuwere informatie, waarbij het niet uitmaakt waar en wanneer het werd gepubliceerd. Overigens is Caffeine natuurlijk geen oplossing als de vindbaarheid van je website bij voorbaat te wensen overlaat als het gevolg van niet rekening houden met zoekmachine optimalisatie.

Oneindige index?

Een ander voordeel van het ‘op de toekomst ingestelde’ Caffeine is volgens Google het feit dat de nieuwe index een veel grotere schaalbaarheid heeft. De search index past zich zogezegd aan de groeiende informatie online aan. Per database praten we over zo’n honderden miljoen gigabytes, en dagelijks komen daar honderdduizenden nieuwe webpagina’s bij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.