Google Quality Score: berekening en bijsturen

Definitie Google Adwords Quality Score
Google zelf stelt op de website over de Quality Score:
De Quality Score (QS) voor Google en het zoeknetwerk is een dynamische maatstaf die wordt toegekend aan elk van uw zoekwoorden. Deze score wordt berekend op basis van diverse factoren en geeft de relevantie van het zoekwoord voor uw advertentiegroep en de zoekopdrachten van gebruikers weer. Hoe hoger de Quality Score van een zoekwoord, hoe lager de kosten per klik (CPC) en hoe beter de advertentiepositie.

Google legt over de Quality Score verder het volgende uit:

Uitstekend: Het zoekwoord is zeer relevant en heeft een hoge Click Through Rate (CTR), relevante advertentie tekst en een unieke, relevante landingspagina. De minimale kosten per klik (CPC) die geboden worden voor het zoekwoord kunnen laag zijn. Als u de kosten verder wilt verlagen, dan kunt u de advertentiegroep van het zoekwoord optimaliseren door specifiekere advertentieteksten of het verbeteren van de landingspagina. Verder is dit zoekwoord zeer relevant en effectief voor de advertentiecampagne.

OK: Het zoekwoord is niet zo relevant als het zou kunnen zijn. Het zou een gemiddeld laag CPC-bod kunnen hebben. Ondanks dat het zoekwoord niet bijzonder duur hoeft te zijn, raden we een aanpassing in de optimalisatie van de advertentiegroep aan.

Slecht: Het zoekwoord is niet relevant voor gebruikers en kan leiden tot een zeer hoog CPC-bod. Wij raden aan om het zoekwoord te verwijderen en te vervangen door een specifieker zoekwoord. Wanneer u graag op het zoekwoord wilt blijven bieden, schrijf dan een specifiekere, relevantere advertentietekst of verbeter de landingspagina.

De meeste adverteerders vinden de Quality Score (QS) een zeer gecompliceerd en niet transparant algoritme dat alleen wordt begrepen door Google. Desondanks is het essentieel om de factoren van de Quality Score te leren begrijpen om de gewenste positie en zichtbaarheid in Google te bewerkstelligen. Voor de duidelijkheid staan hieronder verschillende feiten over het Google Quality Score (QS) systeem:

 • De Quality Score bepaalt het minimumbod. Wanneer uw maximum CPC lager is dan het minimumbod, dan wordt het zoekwoord ‘inactief voor zoeken’.
 • Er is zijn verschillende Quality Scores voor zoeknetwerk en het contentnetwerk. Één Quality Score bepaalt het minimumbod, terwijl de andere Quality Score de plaatsing bepaalt. De Quality Score wordt alleen met queries berekend die een ‘exact match’ zijn van het zoekwoord. Het matchtype heeft geen impact op de Quality Score.
 • De Quality Score verbetert niet met een hogere positie op de pagina; het is gestandaardiseerd om een hogere CTR mee te nemen voor een hogere plaats op de pagina.
 • Quality Score is afhankelijk van uw CTR op Google.com alleen; de CTR van andere Google-domeinen wordt meegenomen.
 • De geschiedenis van de zoekwoorden, de inhouds en bestemmings-URL’s worden gehandhaafd zolang die combinatie ongewijzigd is. De Quality Score kan veranderen als u uw zoekwoord, content of bestemmingspagina verandert.
 • Het pauzeren van een advertentie heeft geen schadelijk of negatief effect op de Quality Score.
 • Het minimumbod wordt ingesteld op basis van de Quality Score, niet op basis van het aantal adverteerders in een veiling. Zelfs als er geen concurrentie is, kan een slechte Quality Score leiden tot een hogere CPC.
 • Quality Score updates zijn gebaseerd op omvang en de statistische waarde. Zoekwoorden met een hoog volume kunnen meerdere updates per dag krijgen, terwijl de kosten van zoekwoorden met een laag volume dagenlang ongewijzigd kunnen blijven.
 • De Quality Score wordt niet geschaad of getroffen door Flashbewerkingen op de landingspagina.
 • Sommige factoren van de Quality Score kunt u niet beïnvloeden, zoals de prestaties van concurrenten op bepaalden zoekwoorden.

Quality Score Factoren:
Hoewel historische CTR de kern vormt van de AdWords Quality Score formule, bepaalt Google van tevoren verschillende andere factoren die van invloed zijn op uw Quality Score, inclusief zoekwoorden, advertentieteksten en bestemmingspagina’s. De criteria die worden toegepast op elk van deze Quality Score factoren is minder duidelijk. Hieronder staat een aantal strategieën om uw Quality Score en de impact van uw AdWords-campagne te verbeteren.

De eerste stap is het creëren van contentrijke bestemmingspagina’s die ontwikkeld zijn op basis van een intelligente contentstructuur. Het doel is bezoekers te sturen naar een zeer doelgroepspecifieke bestemmingspagina.

De volgende stap is het handmatig uitschrijven van uw advertenties, waarbij het gebruik van specifieke, actuele trefwoorden in de titel en de beschrijvende regels en enkele geografisch specifieke aspecten van belang zijn. Er zijn vijf belangrijke elementen die het succes van een advertentietekst bepalen:

 • Boeiende advertentiekoppen. De kop heeft twee doelen in de advertentietekst. De eerste is aandacht vestigen op de advertentie, de tweede is het overhalen van de gebruiker tot het lezen van de rest van de advertentietekst. U moet koppen testen om te zien hoe ze van invloed kunnen zijn op zowel CTR en conversie.
 • Features. Een feature is een bulletpoint-lijst waar de inhoud van een product in wordt beschreven. Maak een lijst met functies van de onderdelen of functies die een product of dienst aanbiedt.
 • Voordelen. Een voordeel is iets wat uw product of dienst doet voor de klant. Voordelen vertellen waarom een product / dienst de voorkeur geniet boven het product / de dienst van de concurrent.
 • Unique selling proposition (USP). Differentiatie van uw bedrijf in uw advertentietekst kan van cruciaal belang zijn. Uw USP vertelt een zoeker waarom niet alleen het product, maar ook het bedrijf en de mensen erachter belangrijk zijn. Bent u werkzaam in overvolle, zeer concurrerende markten, test dan uw USP om te zien hoe deze van invloed is op zowel conversie en CTR.
 • Call to action. Een ‘call to action’ is niet alleen een zin die uitlegt waarom een gebruiker moet klikken op uw advertentie om uw volledige aanbod te bekijken. Deze legt tevens uit waarom een bezoeker naar uw website moet gaan en vertelt vervolgens wat de gebruiker daar kan doen. In elke stap van het conversieproces kan de call to action gebruikt worden om de conversie te verhogen.

Stap drie is het gebruik van zeer gerichte, commercieel relevante trefwoorden, in plaats van algemene termen die uiteindelijk de Quality Score zullen verlagen. Met gerichte zoekwoorden zult u meer gerichte bezoekers op uw bestemmingspagina’s krijgen en de conversie zien stijgen. Dit zijn ook de type bezoekers die klikken en in de loop van de tijd zullen zorgen voor een stijging van de Quality Score.

Door deze drie stappen toe te passen, verhoogt u de kans dat Google’s advertentiebots de semantische betekenis van uw bestemmingspagina’s beter weten te plaatsen in de context van de sitestructuur.

U wilt ook vermijden dat verschillende onethische strategieën worden toegepast die uw AdWords Quality Score snel kunnen verlagen. Dit kan gebeuren door het gebruik van te veel tekstlinkadvertenties op uw website of het registreren van te veel domeinen, met als doel het in kaart brengen van een “cookie cuttercampagne”-strategie.

Snellere laadtijden leiden tot een verbetering van de Quality Score (en conversies)
Snelheid is belangrijk. Google erkent dat de snelheid belangrijk is voor de gebruiksvriendelijkheid: als u via Google Adbots traag ladende pagina’s inzet, ontvangt u Quality Score sancties die de kosten van uw AdWords-campagnes zullen doen stijgen.

Om bots voor bestemmingspagina’s beter te bedienen, kunt u gebruikmaken van server profilers om te bepalen welke webpaginacomponenten de meeste laadtijd in beslag nemen.

Het is ook beter om niet te optimaliseren voordat de website technisch in kaart is gebracht. Vergeet niet dat bots websites anders ervaren dan browser clients, omdat bots geen beelden en javascript kunnen zien. Browsers moeten afbeeldingen laden, HTML opstellen, CSS toepassen en javascript uitvoeren. U doet dit alles sneller. Zorg ervoor dat uw team gebruikmaakt van de Firebug plug-in voor Firefox met de YSLow extensie.

Als uw laadtijden keer op keer een probleem zijn voor uw Quality Scores, zijn er twee mogelijke oorzaken: uw database en uw template opmaak. Om de snelheid van uw database te verbeteren, raden we u aan om de beste databasebeheerder te vinden, hem uw trage zoekopdrachtlogboeken te laten controleren, te investeren in meer geheugen en snellere schijven en gebruik te maken van de opbouw van slimme database-indexen ter ondersteuning van complexe verzoeken.

U kunt de snelheid van uw template-opmaak verbeteren door het minimaliseren van het aantal oproepen naar de database, vergroting van de geheugenruimte en caching van gemeenschappelijke paginaonderdelen of hele pagina’s. Bijvoorbeeld, als uw SKU’s klantenserviceratings en reviews heeft, kunt u overwegen om dit blok ieder uur automatisch te laten genereren. Uw conversie zal niet lager worden wanneer een productrecensie 59 minuten later op de pagina wordt weergegeven.

Extra ideeën om de snelheid te verbeteren:

 • Gzip uw pagina’s.
 • Verwijder lege stukken in de source.
 • Verwijder ongebruikte stukken CSS. Gebruik kortere class en ID elementnamen. Gebruik CSS cascading op een verstandige wijze en voeg de eigenschappen toe op een hoog niveau DOM.

Als u wilt dat uw pagina’s sneller worden geladen, vermijd dan tracking op redirects die query databases laten bepalen waar ze het verkeer heen moeten sturen. Zorg ervoor dat uw site zich op snelle servers bevindt en is gehost in een hoogwaardig datacenter. Doe uw voordeel met dalende prijzen van geheugen om te garanderen dat uw pagina-opbouw servers en database servers voldoende RAM-geheugen hebben.

Uiteindelijk zal een snelle website niet alleen uw Quality Score verbeteren, maar zal deze ook het conversiepercentage doen stijgen. Snellere sites verkopen meer en sites die meer verkopen per klik halen meer uit hun advertentiebudget.