Google riskeert antitrustzaak en bestraft betaalde links
Met de veelbesproken aanschaf van DoubleClick (2,3 miljard euro) riskeert Google een antitrustzaak uit de hoek van concurrenten als Time Warner, AT&T en Microsoft. De overname is voor Google een nieuwe stap richting dominantie van het online advertising landschap. Om de statement ‘All Your Ads Belong To Us’ nog meer kracht bij te zetten, kondigde Matt Cutts van het Google Search Spam Team aan dat Google strenger gaat optreden tegen de handel in betaalde links buiten het Google netwerk.
Het feit dat bedrijven als Time Warner, AT&T en Microsoft van de DoubleClick overname een antitrustzaak willen maken, zegt voldoende. De deal levert Google niet alleen een zee van advertentieruimte op, maar ook een verzameling van 10 jaar aan patenten en privacy-gegevens (handig voor behavioral advertising). De combinatie Adwords, AdSense en DoubleClick maakt van Google ineens een zeer machtig one-stop-shopping kanaal voor zowel adverteerders en uitgevers.
Aan de andere kant is Google begonnen met het uitschakelen van de concurrentie. Doordat PageRank een belangrijk onderdeel uitmaakt van het Google algoritme, is er de afgelopen jaren een geheel nieuwe business ontstaan die zich richt op de verkoop van links met een waardevolle bijdrage aan zoekmachine rankings. Deze betaalde links worden nu definitief bestempeld als spam.
Betaalde Links = Zoekmachine Spam
Iedereen die links koopt of verkoopt met het distribueren van ‘PageRank’ als doel, bezondigd zich aan zoekmachine-spam. Om de handel in betaalde links tegen te gaan, zegt Google te werken aan een techniek om websites die zich hieraan bezondigen te bestraffen met lagere rankings. In werkelijkheid is het natuurlijk bijna niet na te gaan of er wel of niet voor een link is betaald (tenzij Google de bankrekeningen van partij A en B zou kunnen checken). Daarom roept Google op tot het rapporteren van betaalde links.
De strekking van de term ‘betaalde link’ is overigens zeer ruim. Webdesign- en hostingbedrijven vragen bijvoorbeeld vaak een link terug op de website van de klant in ruil voor een korting. Ook dit is volgens Google een betaalde link. Hetzelfde geldt voor non-profit bedrijven die naar sponsors linken, of websites met betalende leden die met een link vermeld staan.
Google noemt me een spammer, wat nu?
Er zijn een aantal oplossingen om weer volgens Google’s regels te spelen. Technisch kan de waarde van een link worden gedevalueerd met behulp van de door Google zelf in het leven geroepen ‘rel=nofollow’ tag. Daarnaast moedigd Matt Cutts het gebruik van disclosures aan, die aan de bezoeker duidelijk moeten maken dat het om een betaalde link, review of artikel gaat.
Al met al worden de scare-tactics van Google maar matig gewaardeerd. Het moge duidelijk zijn dat het spam-vrij houden van de index niet de enige reden is dat Google de betaalde link industrie de kop wil indrukken. Het eigen business-model dient te worden beschermd. Maar goed. Of je er nu blij mee bent of niet, Google heeft al voor je besloten.