Google & SEO in 2013: Matt Cutts’ 10 key take aways!

Waar moeten webmasters en SEO-marketeers rekening mee houden qua Google & SEO in 2013? In een nieuwe Google Webmaster Video vertelt top-engineer Matt Cutts waar de zoekreus zoal mee bezig is, en wat je de komende maanden kunt verwachten. Onder meer het aanpakken van black hat-spam, betere communicatie met webmasters én experts/autoriteiten hoger laten ranken krijgen aandacht van de zoekreus. Doe je voordeel met 10 Key Take Aways & bijbehorende video!

Bottomline van de boodschap van Cutts? Werk hard voor je doelgroep en wees relevant, onsite én offsite. Maak mooie, gebruiksvriendelijke sites met kwalitatief sterke content die graag door mensen bezocht, gedeeld, geliked en gebookmarked wordt. Google zal je belonen. Feitelijk niets verrassends, Google predikt dit al jaren.

Actuele ontwikkelingen Google & SEO 2013!

Maar zorg dat je op de hoogte bent en blijft van de actuele ontwikkelingen: op basis van welke specifieke factoren wordt jouw site  anno nu beoordeeld, en wat moet je zelf wel en niet doen voor effectieve SEO en meer online ROI? De recente video van Cutts geeft je een aardig inzicht in wat in de zomermaanden van 2013 door Google wordt uitgerold. Zijn disclaimer: Google’s planning en prio’s kunnen veranderen 😉 

Kijk hieronder de video, en lees daarna nog even rustig de 10 Key Take Aways door die ik als samenvatting voor je op een rij heb gezet.

Matt Cutts legt uit: dit kun je qua SEO verwachten vanaf zomer 2013

 1. Penguin 2.0 komt eraan, pas op black hat-webspam

  Cutts is enthousiast: er volgt een flinke Penguin-update, met meer impact dan 1.0. Voornaamste doel: blackhat-webspam nog harder aanpakken.
  Zie ook in het verlengde liggende acties zoals hieronder aangegeven.
 2. Advertorials moeten quality guidelines volgen

  Als ‘advertorial’ vermomde (betaalde) advertenties inclusief links worden aangepakt. Dit gaat in tegen Google’s quality guidelines. De alarmbellen zullen sterker gaan rinkelen als de advertorials worden misbruikt voor het doorgeven van PageRank. Advertorials kun je volgens Cutts wel blijven inzetten, zolang maar duidelijk voor bezoekers is aangegeven dat het om betaald adverteren gaat.
 3. Paid-link netwerken worden hard aangepakt

  In het verlengde van punt 2. Verkoop je links die PageRank doorgeven, of dat nou via een advertorial is of op een andere manier, wees dan gewaarschuwd. Netwerken worden eerder c.q. harder aangepakt.

 4. Algoritme-aanpassingen voor ‘spammy niches’

  Cutts geeft kort aan dat Google probeert in ‘van oudsher spammy niches’ met algoritmische aanpassingen een inspanning te doen om vooral echt relevante resultaten als eerste te kunnen tonen.
 5. Slimmere link-analyses

  Zonder details prijs te geven, laat Cutts weten te werken aan slimmere manieren van link-analyse om zodoende linkspammers beter aan te kunnen pakken en de waarde van dergelijke links te devalueren.
 6. Gehackte sites & malware-detection

  Het ontdekken van gehackte sites en malware-activiteiten staat hoog op de agenda. Dit wordt gekoppeld aan het doel om webmasters (sneller) van beter advies te voorzien binnen Webmaster Tools om zo dergelijke problemen op te lossen. Zoals Cutts zegt: “WMT should be a one-stop-shop to clean up the attacks.”
 7. Autoriteit wordt beloond

  Ben jij een (traceerbare) expert in een bepaalde sector, of is jouw site dat? Dan gaat Google jouw content mogelijk als nog relevanter beschouwen voor gebruikers, en pushen qua rankings in de SERP’s ten opzichte van andere sites in ‘dat themaveld’.
 8. Panda-impact verzachten voor ‘good guys’

  Google gaat gebruikmaken van gevonden additionele ‘kwaliteit-signalen’ m.b.t. sites die in de zogenaamde ‘grey zone’ zitten qua Panda-criteria, en daardoor wat negatieve gevolgen hebben ondervonden. Biedt je als site blijkbaar wel voldoende kwaliteit, dan krijg je toch een weer (enige) boost qua ranking/zichtbaarheid.
 9. Weergave geclusterde resultaten

  Cutts geeft aan dat gewerkt wordt aan ‘het fenomeen’ dat je een cluster aan resultaten ziet voor 1 domein. Doel is om zo’n cluster een keer te tonen, maar dat je daarna niet of nauwelijks meer resultaten van die site tegenkomt als je dieper gelegen Google-pagina’s bezoekt.

  User-feedback is de reden dat Google hiermee aan de slag gaat. Dan heb ik ook nog wel wat feedback @mattcutts, want hij zegt dat deze situatie ‘doorgaans’ voorkomt vanaf pagina 4,5,6.. maar hoe zit het dan met een SERP zoals ik deze laatst tegenkwam op een term als ‘verint 360’? Pagina 1 en de helft van pagina 2 worden momenteel door 1 cluster ingenomen..

  Geclusterde zoekresultaten in Google- pagina 1 en 2
 10. Webmasters krijgen méér informatie

  Tot slot geeft Cutts aan dat Google jou c.q. webmasters via Webmaster Tools op uiteenlopende vlakken meer specifieke en gedetailleerde informatie wil geven. Mooi! Denk daarbij aan goede voorbeelden en tips voor (probleem)diagnoses, inclusief specifieke probleem-url’s.

 

Is uw SEO in 2013 op orde?

Traffic Builders kan voor u – als gerenommeerd zoekmachinemarketingbureau in Nederland – onder meer resultaatgerichte zoekmachine-optimalisatie (SEO) verzorgen. Profiteer ook van onze bewezen effectieve aanpak. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of vraag vrijblijvend informatie aan.