Google Shopping: aan de slag in het Merchant Center (3/5)

In blogpost 1 van deze serie over Google Shopping heb ik uitgelegd wat Google Shopping precies is. In deel 2 heb ik je voorzien van een stappenplan om een goede Product Feed op te stellen. In deel 3 van deze serie gaan we dieper in op het Merchant Center. Dit doen we aan de hand van een aantal vragen.

  • Wat is het Merchant Center?
  • Waar heb je het Merchant Center voor nodig?
  • Hoe maak je een Merchant Center-account aan?
  • Hoe moet je jouw Product Feed uploaden in het Google Merchant Center?
  • Hoe koppel je het Merchant Center aan Google AdWords?

Het Google Merchant Center

Nadat je jouw perfecte Product Feed hebt klaargestoomd volgens de richtlijnen van Google, wordt het tijd om een account aan te maken voor het Google Merchant Center. Het Google Merchant Center is dé plek waar je jouw Product Feed gaat uploaden, zodat je uiteindelijk kunt adverteren op Google Shopping.

Het Merchant Center is eigenlijk niets anders dan een hulpprogramma. Je hebt het nodig als communicatieschakel tussen jouw Product Feed en Google AdWords (waar je uiteindelijk jouw Google Shopping-campagnes lanceert). Schematisch gezien ziet de communicatiestroom er als volgt uit:

Merchant Center Communicatieschakel

Merchant Center-account aanmaken & domein claimen

Maak als eerste een account aan in het Merchant Center. Los van de normale vragen over naam en contactgegevens ben je verplicht om nu jouw domeinnaam te claimen en verifiëren. Waarom? Nou, stel dat jouw feed niet goed in elkaar zit, dan loop je vanzelf tegen fouten aan. Als je deze fouten niet actief oplost, kun je uiteindelijk een penalty van Google opgelegd krijgen. In het ergste geval word je dan met jouw website niet meer op Google gevonden. Kun je je voorstellen hoe desastreus het zou zijn als je concurrenten in staat zouden zijn om namens jou een slechte Product Feed live te zetten, waardoor jij zo’n penalty zou krijgen?

Google moet er dus zeker van zijn dat het Merchant Center-account wordt beheerd door de eigenaar van een website. Daarom moet je bij Google jouw domein verifiëren en claimen. Als je dit nog nooit hebt gedaan, ga je eerst naar Google Webmaster Tools en volg je de instructies op.

Google Shopping aandachtspunt

Let op! Als je al een Webmaster Tools-account hebt, gebruik je dezelfde inloggegevens voor het Google Merchant Center.

Een bijkomstigheid van de eis om jouw domein te claimen is dat jij als webshop-eigenaar de enige bent die Google Shopping-campagnes voor jouw webshop mag runnen. Ben je aangesloten bij een affiliate netwerk dan mogen de affiliates geen Shopping-campagnes met jouw producten live zetten. Ben je geïnteresseerd in Google Shopping, dan moet je dus zelf in actie komen!

Feed uploaden in het Google Merchant Center

Zodra we een Merchant Center-account hebben aangemaakt moeten we ervoor zorgen dat Google bij onze Product Feed kan komen. Log in op het Google Merchant-account dat je hebt aangemaakt en klik vervolgens op ‘Gegevensfeeds’.

Hier klik je vervolgens op ‘nieuwe gegevensfeed’ aanmaken. Je komt dan uit op het volgende scherm. Hier geef je op in welk (doel)land jouw Google Shopping-campagnes uiteindelijk actief worden. Ook geef je in deze stap een naam aan jouw Product Feed; bijvoorbeeld Feed_Witgoed; of misschien gewoon de naam van jouw webshop.

Nieuwe Gegevensfeed aanmaken

Nadat je klikt op ‘Wijzigingen opslaan’ zie je onderstaand overzicht. Hier heb je twee manieren beschikbaar om jouw Product Feed te uploaden: Schema maken en Handmatig Uploaden.

Opties Product Feed Uploaden

Er is ook nog een derde manier beschikbaar voor het uploaden van grote hoeveelheden productvermeldingen; FTP. Deze optie zullen we in dit artikel buiten beschouwing laten.

Automatisch schema maken

Wanneer je een Product Feed hebt die – bijvoorbeeld dagelijks – automatisch bijgewerkt wordt, dan kies je voor de optie ‘Schema Maken’. In dit geval moet je nu een paar keuzes maken.

Automatisch Schema Aanmaken

Aangezien je een feed hebt die automatisch ververst, weet je dat er een moment is waarop jouw database en de feed met elkaar communiceren. Het loont vaak de moeite om dit te laten doen wanneer het rustig is op jouw website. Dus stel dat de Product Feed elke dag om 04:00 uur ’s nachts wordt geüpdatet, dan geef je in bovenstaand schema aan dat het Merchant Center elke dag om 05.00 uur ’s ochtends kijkt of er wijzigingen in jouw feed zitten. Let er altijd op dat je de juiste tijdzone instelt.

Vervolgens geef je de url van jouw Product Feed op. Mocht je die op een beveiligde omgeving hebben staan, dan vul je ook nog even jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Heb je dit allemaal gedaan dan klik je op ‘Schema maken en nu ophalen’. Done!

Statische feed uploaden

Het kan natuurlijk ook zijn dat je geen Product Feed hebt die automatisch ververst. Dit komt voor bij webshops die niet op dagelijkse basis veel wijzigingen te verwerken hebben. Denk hierbij aan assortiment en prijzen die redelijk gelijk blijven. Dan kun je alles verwerken in een statisch bestand en deze uploaden in het Merchant Center. Dit bestand mag niet groter zijn dan 20MB en moet een txt- of xml-bestand zijn. Je klikt nu dus in het Merchant Center op ‘Handmatig Uploaden’ waarbij je in het volgende scherm uitkomt:

Feed Handmating Uploaden.jpg

Het bestand met de feed heb je ergens op jouw computer opgeslagen. Je klikt dan op ‘Bestand kiezen’ en zoekt het bestand op jouw computer. Zodra je dit hebt gedaan, zie je de naam van het bestand naast de button staan. Als dit klopt dan mag het bestand worden geüpload en verwerkt.

Google Shopping aandachtspunt

Let erop dat de naam van het bestand exact overeenkomt met de naam die je aan de feed hebt toegekend.

Zodra er wijzigingen in jouw assortiment of prijzen zijn, dan pas je deze aan in jouw Product Feed bestand. Vervolgens log je in bij het Merchant Center en doorloop je bovenstaande stappen gewoon nog een keer. Doe dit tenminste eens per maand!

Eerste upload product feed

Of je nu automatisch of handmatig jouw feed naar Google hebt gestuurd; daarna volgt eerst een controle. Dit kost de eerste keer doorgaans enkele dagen, dus raak niet direct van streek als het even duurt. Zodra Google de feed helemaal heeft bekeken, zie je in het Merchant Center de ‘status’. Die geeft aan hoeveel producten Google in jouw feed heeft gezien, goedgekeurd en of er fouten zijn opgetreden. Is de Product Feed correct geüpload, dan zul je bij ‘Datum meest recente upload’ een dag met tijdstip zien staan. Door verder te klikken krijg je informatie te zien over eventuele fouten die Google op het spoor is gekomen.

Verzendkosten

Het zou kunnen dat je voor verschillende producten steeds andere verzendkosten hanteert. In dat geval gebruik je in jouw Product Feed de kolom [shipping] en noteer je voor elk artikel de bijbehorende verzendkosten. Maar het kan ook zo zijn dat jouw webshop voor alle producten €5, €10 of misschien wel ‘Gratis verzenden’ hanteert.

Als een groot deel van jouw producten tegen dezelfde verzendkosten verzonden wordt, kun je in het Merchant Center aangeven welke verzendkosten van toepassing zijn. Je gaat hiervoor naar ‘Belasting en verzendkosten’ en voegt hier een nieuwe verzendmethode toe. Bijvoorbeeld ‘Geen Verzendkosten’.

Verzendkosten Merchant Center Opgeven

Koppeling Merchant Center en Google AdWords

Om actief te worden op Google Shopping zul je een Google AdWords-account moeten hebben. Voorheen kon je Google Shopping vanuit het Merchant Center targeten en hoefde je hier als adverteerder niet voor te betalen. Maar Google zou Google natuurlijk niet zijn als ze dit niet commercieel in de markt zouden zetten. Inmiddels is dus afscheid genomen van het oude ‘gratis Shopping’ en moet je dit nu via AdWords doen, waar je betaalt per klik.

Als je nu nog geen AdWords-account hebt, dan moet je nu een Google AdWords-account aanmaken. Heb je deze al wel en gebruik je voor het Merchant Center en Google AdWords hetzelfde e-mailadres dan zie je het volgende:

AdWords en Merchant Center Koppelen

Doordat je hetzelfde e-mailadres gebruikt, herkent het Merchant Center dit al voor je. Door te klikken op de button ‘Account Koppelen’ heb je direct al de koppeling tot stand gebracht.

Heb je misschien nog meer accounts die je wilt koppelen, dan klik je op ‘Nog een account koppelen’. Vul hier jouw AdWords klant-ID in (als je inlogt in AdWords vind je jouw klant-ID rechtsboven in beeld).

Extra AdWords Account Koppelen

Zodra je dit klant-ID hebt opgeslagen, zie je in jouw overzicht twee gekoppelde accounts. Zo simpel is het; een kind kan de was doen!

Nu heb je alle stappen succesvol afgerond en kun je eindelijk aan de slag met het opbouwen van jouw Shopping-campagnes. Je bent er echt bijna! Over twee weken laat ik je zien hoe je stap voor stap jouw Shopping-campagne opbouwt in Google AdWords. Tot dan!

Tot slot..

  Ben jij al begonnen met het uploaden van jouw Product Feed in het Merchant Center? Dan heb je misschien nog wel handige aanvullingen op dit blog. Begin je er net mee en heeft dit blog je in de goede richting geduwd? Ook dan horen we het graag. Deel je ervaringen en tips met ons en laat een reactie achter.

Hulp nodig bij het werken met het Merchant Center?

Ben je op zoek naar de beste manier voor jouw webshop om een grotere afzetmarkt te bereiken maar weet je niet hoe je moet beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij beschikken over alle kennis die nodig is om het Merchant Center goed in te richten en een succesvolle Google Shopping-campagne op te zetten.