Google Shopping, Product Listing Ads en everything in between! (deel 1/3)
Google Shopping, Product Listing Ads (PLA), Product Extensions, Product Feeds en het Google Merchant Center … word je er al bang van? No worries! In een serie van drie blogposts loods ik je door de ins en outs van Google Shopping. Doe er je voordeel mee.
Ik zet graag het volgende voor je op een rijtje:
- Wat is Google Shopping precies?
- Waar gebruik je het voor?
- Wat heb je hier allemaal voor nodig? En;
- Hoe zet je Google Shopping succesvol in om de omzet van jouw webshop te verhogen?
In dit eerste deel ontdek je wat Product Extensions, Product Listing Ads en Google Shopping resultaten zijn. Daarnaast zet ik ook de voordelen voor adverteerders en bezoekers voor je op een rijtje, zodat je een duidelijk beeld hebt van de meerwaarde van Google Shopping voor jouw webshop. Let’s get started!
Product Extensions en Product Listing Ads
Toegegeven; het is niet altijd makkelijk om goed te begrijpen wat alle moeilijke termen betekenen. Maar als ik ze stap voor stap langsga, dan zie je vanzelf dat het uiteindelijk echt meevalt. Voordat we bij de crux van Google Shopping aankomen neem ik je eerst mee naar de Google Shopping ‘bijverschijnselen’ die we op de normale zoekresultatenpagina’s voorgeschoteld krijgen. Bekijk daarom allereerst het volgende voorbeeld waarbij ik google op ‘acer laptop’:
1: Hier zie je dat onder een ‘normale tekstadvertentie’ drie specifieke Acer Laptops worden getoond. Google noemt dit Product Extensions. Deze extensies zijn eigenlijk een verrijking van je normale tekstadvertentie en bestaan altijd uit: Merk, Artikel/Modeltype en Prijs. Geen plaatje.
- Voordeel adverteerder: Er staan nu in één klap drie extra advertenties, waardoor de advertentie als geheel meer aantrekkingskracht heeft.
- Voordeel bezoeker: Door de specifieke zoekresultaten kun je doorklikken naar de productpagina waarop je het artikel direct kunt kopen. Dit maakt dat jij snel kunt winkelen.
2: Deze plaatjes heten Product Listing Ads (PLA’s). Dit zijn eigenlijk (maximaal) 8 verschillende advertenties die alleen bestaan uit een plaatje, de prijs van het product en de webshop waar je dit kunt kopen.
- Voordeel adverteerder: Plaatjes spreken erg tot de verbeelding en trekken veel bezoekers.
- Voordeel bezoeker: Je bent meteen in staat om verschillende aanbieders te vergelijken.
3: Nu je precies weet wat Product Listing Ads zijn, zie je natuurlijk ook vlak boven de PLA’s staan: ‘Google Shopping-resultaten voor …’. Ja precies: de PLA’s zijn nauw verbonden met Google Shopping. Maar Google Shopping gaat nog wel een stapje verder dan de PLA’s!
Google Shopping
Je kunt mij niet wijsmaken dat je nooit in Google bij ‘Google Afbeeldingen’ hebt gezocht naar hilarische plaatjes om je favoriete collega eens een keer mee te pesten. Dat ‘Google Afbeeldingen’ is een aparte portal; eigenlijk een aparte zoekmachine voor plaatjes maar dan natuurlijk ook van Google. ‘Google Shopping’ is dus ook zo’n portal waar je — surprise surprise! — naar hartenlust kunt kijken, vergelijken en kopen:
Hierboven zie je een overzicht van een zoekopdracht voor een Apple iPhone. Voor het gemak heeft Google de resultaten al op modeltype en kleur voor jou gesorteerd; makkelijk toch?! Als je nog niet helemaal overtuigd bent van het type iPhone dat je echt wilt kopen, dan kun je nu binnen Google Shopping nog uitgebreid filteren en sorteren. Als je vervolgens nog eens verder klikt op de resultaten van de 8GB witte iPhone 4, dan kom je op de productpagina en wordt de vergelijking nog sprekender:
Hier zie je allemaal webshops op een rijtje inclusief de rating van de websites. Fijn als je wat meer wilt weten over ervaringen van anderen. Daarnaast heel interessant voor de consument zijn de details betreffende de verzendkosten. Zijn er wél verzendkosten? Dan neemt Google deze meteen mee in de totale prijs. Voor jou als consument erg prettig omdat je nu geen vervelende extra opslag op jouw aankoopprijs hoeft te verwachten.
Wat dat betreft is Google Shopping dus een ideaal startpunt voor consumenten in het aankoopproces van een product. Want Google Shopping biedt jouw doelgroep direct de mogelijkheid om jouw product op uiterlijk en prijs te vergelijken met al jouw concurrenten. Wel zo prettig als jij met jouw producten aanwezig bent op Google Shopping. Je haakt dan namelijk in op het orientatieproces. Tijd om ook jouw assortiment op Google Shopping beschikbaar te maken?
Nu je precies weet wat de verschillen zijn tussen Product Extensions, PLA’s en Google Shopping wordt het tijd voor de volgende stap. In deel 2 van deze serie help ik je op weg met de vraag ‘Wat moet ik doen om mijn assortiment op Google Shopping te krijgen?’ Tot over 2 weken en alvast een prettig paasweekend!