Google social search in bèta

In oktober 2009 lanceerde Google “social search”; zoekresultaten van mensen uit je sociale omgeving voor zoekopdrachten in Google. De zoekmachine maakt nu bekend dat ze verder gaan met social search en de functionaliteit in bèta gaan testen de komende maanden.

Hoe werkt Google social search?
De gedachtengang achter Google’s social search is eenvoudig: de mensen die je toevoegt aan je persoonlijke Google profiel zijn betrouwbaar. Websites, blogs en reviews die door hen zijn geschreven of aanbevolen worden zijn in sommige gevallen dan ook veelzeggender dan de aanbeveling van willekeurig welke expert. De content waarnaar de mensen in je netwerk (Google profiel) verwijzen wordt door Google dus opgenomen in de top 10 zoekresultaten, mits deze relevant zijn voor je zoekopdracht.

google_social_search.jpgGoogle Profiles bestaat al enige tijd. Zo heeft ook Traffic Builders een Google Profile. Ik ben zojuist even ingelogd (voor het eerst sinds enkele weken weer) en zie zojuist dat Google ook suggesties geeft voor publieke websites die je wellicht aan je Google Profile zou willen toevoegen. Dit lijkt te gebeuren op basis van websites die zijn bezocht terwijl je ingelogd was met je Google account. Slim, want op die manier wordt het toevoegen van websites aan een profiel extra gestimuleerd, en daarmee social search sneller in het zadel geholpen.

Google over social search
Google legt social search zelf uit in onderstaande animatie.

Gevolgen social search voor zoekmachine-optimalisatie (SEO)
Hoewel social search erg interessante features herbergt, is het in potentie een bedreiging voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) zoals we dat nu kennen. Ook de rankings op bepaalde zoekwoorden zeggen steeds minder wanneer social search breed wordt toegepast. De zoekresultaten worden immers steeds meer aangepast aan de persoonsgebonden factoren.

Eén ding is zeker: social search is here to stay. Wordt vervolgd.