Google ‘steelt’ Pageviews met Zoek-In-Site Optie?

Paniek alom bij webuitgeverijen. Een aantal is ontstemd over de nieuwe ‘zoek-in-site‘ optie van Google die gebruikers vanuit de zoekresultaten binnen websites laat zoeken.

Google voegde begin deze maand de functie toe met – zoals gewoonlijk – het oog op een betere gebruikerservaring van de consument. Wie in Google.co.uk bijvoorbeeld “Guardian” of “New York Times” intikt krijgt onder het zoekresultaat een extra zoekveld te zien, waarmee binnen de betreffende website gezocht kan worden. Vervolgens worden de resultaten van de zoekopdracht “keyword site:www.123456.nl” weergegeven. Het zoekveld moedigt de gebruiker aan om via Google de gewenste content binnen een website te vinden.

Is het glas halfvol of halfleeg?
Vanuit de gebruiker bekeken is de nieuwe functie van Google een welkome verbetering. Men vindt immers sneller de gewenste resultaten. Uitgevers van websites zien over het algemeen bergen op de digitale weg. Naar eigen zeggen lopen ze massaal pageviews en zodoende advertentie-inkomsten mis. (bron: New York Times) Omdat Google ook advertenties bij de zoek-in-zoekresultaten plaatst, klikken bezoekers ook door naar de websites van concurrenten. Wie binnen Guardian.co.uk zoekt krijgt een advertentie van Amazon voorgeschoteld.

Amazon zelf heeft Google inmiddels vriendelijk verzocht om de zoek-in-site optie te verwijderen. Ze zijn overtuigd dat de extra zoekfunctie hen geen voordeel oplevert. Google geeft gehoor aan dit soort verzoeken, met de vriendelijke waarschuwing dat het verwijderen waarschijnlijk niet ongedaan kan worden gemaakt.

Zelf ben ik van mening dat website eigenaren de functie zelf op waarde moeten schatten. De zoekfunctionaliteit is op veel websites ver beneden de maat. Met name voor het publiek van deze doelgroep is de zoek-in-site functie een waardevolle toevoeging. Is je zoekfunctionaliteit fantastisch en leidt je businessmodel eronder? Stuur in dat geval  even een mailtje naar Google.