Google 'steelt' Pageviews met Zoek-In-Site Optie?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Paniek alom bij webuitgeverijen. Een aantal is ontstemd over de nieuwe ‘zoek-in-site‘ optie van Google die gebruikers vanuit de zoekresultaten binnen websites laat zoeken.

Google voegde begin deze maand de functie toe met – zoals gewoonlijk – het oog op een betere gebruikerservaring van de consument. Wie in Google.co.uk bijvoorbeeld “Guardian” of “New York Times” intikt krijgt onder het zoekresultaat een extra zoekveld te zien, waarmee binnen de betreffende website gezocht kan worden. Vervolgens worden de resultaten van de zoekopdracht “keyword site:www.123456.nl” weergegeven. Het zoekveld moedigt de gebruiker aan om via Google de gewenste content binnen een website te vinden.

Is het glas halfvol of halfleeg?
Vanuit de gebruiker bekeken is de nieuwe functie van Google een welkome verbetering. Men vindt immers sneller de gewenste resultaten. Uitgevers van websites zien over het algemeen bergen op de digitale weg. Naar eigen zeggen lopen ze massaal pageviews en zodoende advertentie-inkomsten mis. (bron: New York Times) Omdat Google ook advertenties bij de zoek-in-zoekresultaten plaatst, klikken bezoekers ook door naar de websites van concurrenten. Wie binnen Guardian.co.uk zoekt krijgt een advertentie van Amazon voorgeschoteld.

Amazon zelf heeft Google inmiddels vriendelijk verzocht om de zoek-in-site optie te verwijderen. Ze zijn overtuigd dat de extra zoekfunctie hen geen voordeel oplevert. Google geeft gehoor aan dit soort verzoeken, met de vriendelijke waarschuwing dat het verwijderen waarschijnlijk niet ongedaan kan worden gemaakt.

Zelf ben ik van mening dat website eigenaren de functie zelf op waarde moeten schatten. De zoekfunctionaliteit is op veel websites ver beneden de maat. Met name voor het publiek van deze doelgroep is de zoek-in-site functie een waardevolle toevoeging. Is je zoekfunctionaliteit fantastisch en leidt je businessmodel eronder? Stuur in dat geval  even een mailtje naar Google.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.