Wolter Tjeenk Willink 26 maart 2008 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

Paniek alom bij webuitgeverijen. Een aantal is ontstemd over de nieuwe ‘zoek-in-site‘ optie van Google die gebruikers vanuit de zoekresultaten binnen websites laat zoeken.

Google voegde begin deze maand de functie toe met – zoals gewoonlijk – het oog op een betere gebruikerservaring van de consument. Wie in Google.co.uk bijvoorbeeld “Guardian” of “New York Times” intikt krijgt onder het zoekresultaat een extra zoekveld te zien, waarmee binnen de betreffende website gezocht kan worden. Vervolgens worden de resultaten van de zoekopdracht “keyword site:www.123456.nl” weergegeven. Het zoekveld moedigt de gebruiker aan om via Google de gewenste content binnen een website te vinden.

Is het glas halfvol of halfleeg?
Vanuit de gebruiker bekeken is de nieuwe functie van Google een welkome verbetering. Men vindt immers sneller de gewenste resultaten. Uitgevers van websites zien over het algemeen bergen op de digitale weg. Naar eigen zeggen lopen ze massaal pageviews en zodoende advertentie-inkomsten mis. (bron: New York Times) Omdat Google ook advertenties bij de zoek-in-zoekresultaten plaatst, klikken bezoekers ook door naar de websites van concurrenten. Wie binnen Guardian.co.uk zoekt krijgt een advertentie van Amazon voorgeschoteld.

Amazon zelf heeft Google inmiddels vriendelijk verzocht om de zoek-in-site optie te verwijderen. Ze zijn overtuigd dat de extra zoekfunctie hen geen voordeel oplevert. Google geeft gehoor aan dit soort verzoeken, met de vriendelijke waarschuwing dat het verwijderen waarschijnlijk niet ongedaan kan worden gemaakt.

Zelf ben ik van mening dat website eigenaren de functie zelf op waarde moeten schatten. De zoekfunctionaliteit is op veel websites ver beneden de maat. Met name voor het publiek van deze doelgroep is de zoek-in-site functie een waardevolle toevoeging. Is je zoekfunctionaliteit fantastisch en leidt je businessmodel eronder? Stuur in dat geval  even een mailtje naar Google.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Google 'steelt' Pageviews met Zoek-In-Site Optie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/