Google StreetView nu ook in Nederland

Google StreetView is Nederland in kaart aan het brengen. Na de Europese start van Google StreetView in Engeland en Duitsland is nu Nederland aan de beurt. De auto's van Google zijn al in Amsterdam gespot. Ze zijn te herkennen aan een groot statief op het dak waar een batterij camera's op bevestigd is om panoramische beelden te maken.

Google Streetview zorgde al voor commotie in landen waar het eerder gelanceerd werd. Britse en Amerikaanse burgers waren niet te spreken over de manier waarop Google Streetview doodleuk elk hoekje en gaatje van hun land in kaart bracht. Privacy was hierbij het sleutelwoord. In Amerika hebben verschillende mensen al stappen richting het gerecht ondernomen omdat ze zich aangetast voelen in hun privacy. Google zal de beelden van Nederland echter pas op Google Streetview tonen als toezichthouders, waaronder het College Bescherming Persoonsgegevens, akkoord zijn gegaan.

In het Verenigd Koninkrijk lijken de gemoederen in de kwestie rond Google StreetView inmiddels bedaard na goedkeuring van de Engelse overheid. Onder andere de software die kentekenplaten en gezichten onherkenbaar maakt, zal Google het voordeel van de twijfel hebben opgeleverd. Dus misschien zien we onszelf straks (onherkenbaar) terug in penibele situaties op Google StreetView…