Google Suggesties voor zoekopdrachten wordt nog beter

Google wil suggesties voor zoekopdrachten nog meer toespitsen op de voorkeuren en gedachtegang van de gebruiker. Vandaar dat Google de suggesties voor zoekopdrachten nog meer heeft uitgebreid. Zoals met elke nieuwe functie, is eerst Google.com aan de beurt om de update te ontvangen. Google.nl moet nog even wachten op de nieuwe mogelijkheden van Google Suggesties.


Google ziet duidelijk het belang van een meer op de gebruiker toegespitste zoekervaring. Met de hete adem van concurrent Microsoft die Kumo (of Sift, Hook of Bing) binnenkort lanceert in de nek, kan Google niet achterblijven. Bovendien zijn de zoekmachines van social media tegenwoordig zeer goed up-to-date. Dit leidde al tot Google Search Options, een nieuwe toevoeging aan Google Search.

Google Suggesties voor zoekopdrachten: de updates
Google Suggesties is niet zomaar uitgebreid. De medewerkers van ’s werelds populairste zoekmachine zijn niet over 1 nacht ijs gegaan en hebben enkele bruikbare features toegevoegd aan Google Suggesties.

Suggesties op de resultatenpagina
Google geeft nu suggesties voor zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan de zoekresultaten die al op de pagina getoond worden. Stel dat een bezoeker bijvoorbeeld op een resultatenpagina met auto’s zit, dan geeft google bij het intikken van de letters sn als eerste suggesties termen als ‘snelste auto’ en ‘snelheidsrecord auto’ en daaronder pas suggesties als ‘sneeuwhoogte’ en ‘sneakers’.

Gepersonaliseerde suggesties
Google past de suggesties voor zoekopdrachten van ingelogde gebruikers ook aan aan eerder zoekgedrag. Heeft de gebruiker eerder die maand gezocht naar zandstormen en zoekmachine optimalisatie, dan zullen bij het ingeven van de letter ‘z’ als bovenste suggesties deze termen terugkomen. Hiervoor moet de gebruiker wel ingelogd zijn en Web History aangezet hebben. Deze gepersonaliseerde suggesties kunnen ook verwijderd worden. Hiervoor wordt een linkje naast de suggestie gegeven in de uitklap met suggesties.

‘Navigational’ suggesties
Als Google Suggesties aan de hand van de eerste ingegeven letters het idee krijgt dat de gebruiker direct naar een bepaalde website wil, dan wordt deze website bovenin de uitklap met suggesties getoond. De gebruiker kan erop klikken en wordt direct naar de website gedirigeerd.

Gesponsorde koppelingen in Google Suggesties
Zoekmachine-adverteren krijgt weer een nieuwe dimensie. Relevante AdWords-advertenties worden onderaan in de uitklap van Google Suggesties getoond met de zelfde gekleurde achtergrond en dezelfde elemente als de andere AdWords-advertenties. Wat de CPC-biedingen voor een dergelijke vertoning zijn, is nog niet duidelijk.

Andere wijzigingen in Google Suggesties
Google heeft nog 2 belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de suggesties. Zo wordt niet meer getoond hoeveel resultaten een bepaalde zoekopdracht oplevert. Ook wordt het deel van de zoekopdracht dat Google als suggestie aandraagt vetgedrukt weergegeven om suggesties sneller te kunnen scannen.

Al deze Google Suggesties zijn een welkome aanvulling voor sneller navigeren. Het is echter wel de vraag hoe bepaald wordt wat Google bovenaan zet in de suggesties: de website, de eerder ingegeven zoekterm of de aan de resultatenpagina relevante suggesties.