Eva Louwen 10 oktober 2012 / Customer Experience Optimization
Leestijd: 3 minuten

Google Tag ManagerEen paar weken geleden schreef ik al over de meerwaarde van een tag management systeem, en dat elke organisatie daar gebruik van zou moeten maken om zijn website op een eenvoudige en overzichtelijke wijze te voorzien van alle nodige tags.

Nu blijkt dat Google het hier roerend mee eens is. Afgelopen week zijn ze namelijk live gegaan met hun nieuwe tool: Google Tag Manager.

Wat is Google Tag Manager

Het is een gratis tag management systeem (TMS) waarmee gebruikers hun website heel simpel kunnen voorzien van hun belangrijkste analytics en marketing tags. Door eenmalig een code op elke pagina van de website te plaatsen (een zogenaamde container tag) kun je deze pagina’s voortaan voorzien van tags zonder dat je daarna nog voor elke tag in de broncode van de pagina hoeft te klieren.

De lancering van Google Tag Manager betekent dat er officieel geen enkel excuus meer is om niet te beginnen met tag management voor je eigen website. De tool is makkelijk in het gebruik en het grootste gedeelte van je tags zijn gemakkelijk uit te rollen via dit TMS. Toch voldoet Google Tag Manager niet aan alle eisen die we aan een tag management systeem stellen.

Het verschil tussen Google Tag Manager en andere TMS

Op dit moment is de nieuwe tool voornamelijk gefocust op de tags van Google zelf. Maak je bijvoorbeeld gebruik van SiteCatalyst, dan kun je deze tool niet gebruiken om je webanalytics tags te implementeren. Daarnaast ondersteunt Google slechts een aantal andere marketing tags terwijl de meeste grotere TMS’en alle soorten technologieën en tags ondersteunen.

Een ander groot nadeel is het feit dat er toch nog veel op de pagina zelf aangepast moet worden. De data layers die nodig zijn om dynamische content e.d. te kunnen aanroepen moeten handmatig op de pagina van de website worden geplaatst, buiten GTM om. Dit betekent dat je voor deze handelingen nog steeds afhankelijk bent van je IT-afdeling.

Lastig is ook dat GTM geen gebruikersinteracties op de pagina (zoals klik, mouseover, het invullen van een formulier etc.) kan herkennen waardoor het lastig is om deze acties eenvoudig te voorzien van een tag. Ook hiervoor moet in de broncode van de pagina zelf een event worden aangemaakt waardoor je wederom de hulp van je IT-afdeling moet inschakelen.

Ook ondervinden we problemen met het feit dat GTM asynchroon wordt geladen. Veel tools die nu nog afhankelijk zijn van synchrone codes (marketing tags, chat applicaties, enquêtes etc.) kunnen momenteel nog niet via GTM op de website worden geplaatst.

Moet ik Google Tag Manager gaan gebruiken?

Google heeft met de lancering van deze tool een prachtige start gemaakt, en ik weet zeker dat ze deze tool in de toekomst zullen gaan uitbreiden. Gebruik je momenteel al een tag management systeem? Dan is het niet aan te raden om over te stappen naar Google Tag Manager, omdat je veel van je huidige functionaliteiten zult missen.

Maak je echter nog helemaal geen gebruik van tag management en heb je overige tag management systemen altijd te duur gevonden? Dan is dit je kans om er direct mee aan de slag te gaan. Probeer het in ieder geval uit. Al snel zul je merken dat het gebruik van deze tool je dagelijkse werk vele malen eenvoudiger maakt. Ondanks de nadelen die voorlopig nog aan deze nieuwe tool kleven, kun je toch 80% van alle tag werkzaamheden naar jezelf toetrekken. De mate van afhankelijkheid van de IT-afdeling daalt dus drastisch.

Ga vandaag nog aan de slag met tag management

Ik druk het je nogmaals op het hart: tag management is de toekomst. Wacht dus niet langer en ga vandaag nog aan de slag! Wil je meer weten over tag management, wil je weten of je met Google Tag Manager of met een andere tool aan de slag moet of heb je hulp nodig bij het implementeren van deze tools? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of direct een offerte aan te vragen.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
6 Thoughts on Google Tag Manager: geen excuus, vandaag aan de slag!
  EvaLouwen
  10 Oct 2012
  10:11am

  RT @trafficbuilders: Google Tag Manager: geen excuus, vandaag aan de slag! http://t.co/8N3gKOD8

  Marketing_RSS
  10 Oct 2012
  10:09am

  RSS @trafficbuilders Google Tag Manager: geen excuus, vandaag aan de slag! http://t.co/gwAB4VZ4 #onlinemarketing

  MartijnVisser82
  10 Oct 2012
  10:51am

  X2 “@trafficbuilders: Google Tag Manager: geen excuus, vandaag aan de slag! http://t.co/kcN6Wpoe

  FelipeWesbonk
  10 Oct 2012
  11:52am

  Google Tag Manager: geen excuus, vandaag aan de slag! http://t.co/xAUXYoMD via @Traffic Builders

  manonwil
  10 Oct 2012
  1:06pm

  Echt doen! Google Tag Manager: geen excuus, vandaag aan de slag! http://t.co/Ee28GU6j via @Traffic Builders

  Stefan
  11 Oct 2012
  10:19am

  Wij maakte nog geen gebruik van TMS. Ga het Google TMS toch maar eens uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/