Google Transparency: inzicht in internetcensuur

Google hoopt met Google Transparency, een onlangs gelanceerde dienst, de censuur op internet meer transparant te maken. Door de service is nu bekend dat Groot-Brittannië en Frankrijk Google, vergeleken met andere Europese landen, vaak om informatie vragen. Duitsland scoort hoog wat betreft het aantal verzoeken om resultaten te verwijderen.

Google Transparency geeft inzicht in wanneer en hoe lang diensten van de zoekmachinereus geblokkeerd zijn geweest. Ook is te zien welke landen hoe vaak verzoeken om zoekresultaten te verwijderen en hoe vaak overheden informatie van Google opvragen.

Informatie opvragen bij Google

Wat specifieke cijfers dan over het door landen verzoeken om informatie van Google. In de eerste helft van 2010 vroeg de Britse overheid Google 1343 keer om informatie. Frankrijk deed dit 1017 keer, Duitsland volgt met 668 verzoeken. Opvallend is dat landen als India (1430 verzoeken), Brazilië (2435 verzoeken) en de Verenigde Staten (4287 verzoeken) wat dit betreft nog boven de Europese landen staan. China is niet meegenomen in de lijst (detail: tot enige maanden terug dreigde Google China te verlaten vanwege de oplegging van overheidscensuur).

Nederland heeft in de eerste helft van 2010 geen enkele keer om informatie gevraagd bij Google.

Europa: Nederland censureert nauwelijks

Duitsland scoort wat betreft het aantal verzoeken tot verwijdering in Europa het hoogst met 124 verzoeken. Daarmee staat het land maar net achter de VS met 128 aanvragen tot verwijdering. Brazilië (398) is de absolute nummer 1. Nederland heeft minder dan tien keer aan Google gevraagd een zoekresultaat te verwijderen.

Blokkades ‘uitgelegd’

Google Transparency moet het voor gebruikers van de diensten van Google duidelijk maken waarom en wanneer bepaalde diensten niet werken. Zo is in een grafiek van Google Transparency te zien dat bijvoorbeeld Pakistan in mei 2010 videowebsite Youtube blokkeerde.

Bron: nu.nl