Home » Traffic Builders nieuws » Google TrustRank

Google TrustRank

Op het forum van Search Engine Watch dook onlangs een opmerkelijk bericht op. Google heeft namelijk het woord "TrustRank" als merknaam gedeponeerd.

Dit zou kunnen betekenen dat Google voornemens is het PageRank principe te verbeteren. Een simpele zoekopdracht naar "TrustRank" in onze favoriete zoekmachine, geeft een document terug waarin TrusRank als idee en principe wordt uitgewerkt. Het idee is op het volgende gebaseerd.

Google TrustRank versus Google PageRank
Google PageRank is een belangrijke factor bij het bepalen van de relevantie van een website voor een gegeven zoekopdracht. In de basis is het principe gebaseerd op de mate waarin een website door andere websites wordt beschouwd alszijnde "goed". Door de wijze waarop PageRank wordt berekend is "goed" echter een zeer subjectief begrip. Zo is het heel gemakkelijk om de PageRank van een website te verhogen door grote hoeveelheden links in te kopen (veel gebruikte techniek door spammers) of door links in te kopen op websites met en zeer hoge PageRank (gebruikt door spammers met een diepe portefeuille).

Google TrustRank als wapen tegen spam
Nu wordt PageRank bepaald op basis van het aantal ingaande links. TrustRank, zoals beschreven in het bedoelde document, lijkt gebaseerd te zijn op het aantal uitgaande links. Men beschouwd webpagina´s met een hoog aantal uitgaande links, en tegelijkertijd een relatief hoog aantal ingaande links, als zogenaamde seed pages: pagina´s die in staat zijn om TrustRank door te geven aan andere webpagina´s. Doel van TrustRank: het opschonen van spam uit de zoekmachines.

De bedenkers van TrustRank, Zoltan Gyöngyi, Hector Garcia-Molina en Jan Pedersen (Yahoo Inc.!), geven de conclusie van hun onderzoek aan dat TrustRank kan worden gebruikt om de index van een zoekmachine op te schonen (ad-hoc). Een andere toepassingsmogelijkheid zou zijn in aanvulling op het bestaande PageRank principe.

Een ontwikkeling om in de gaten te houden lijkt ons.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mis geen blogartikel meer!

Ontvang onze blogartikelen gewoon in jouw mailbox

Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 17 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nauw betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Blijf op de hoogte van

De laatste trends & ontwikkelingen

Mis geen blogartikel meer!

Ontvang onze blogartikelen per mail