Google TrustRank

Geschatte leestijd: < 1 minuten
Op het forum van Search Engine Watch dook onlangs een opmerkelijk bericht op. Google heeft namelijk het woord "TrustRank" als merknaam gedeponeerd.

Dit zou kunnen betekenen dat Google voornemens is het PageRank principe te verbeteren. Een simpele zoekopdracht naar "TrustRank" in onze favoriete zoekmachine, geeft een document terug waarin TrusRank als idee en principe wordt uitgewerkt. Het idee is op het volgende gebaseerd.

Google TrustRank versus Google PageRank
Google PageRank is een belangrijke factor bij het bepalen van de relevantie van een website voor een gegeven zoekopdracht. In de basis is het principe gebaseerd op de mate waarin een website door andere websites wordt beschouwd alszijnde "goed". Door de wijze waarop PageRank wordt berekend is "goed" echter een zeer subjectief begrip. Zo is het heel gemakkelijk om de PageRank van een website te verhogen door grote hoeveelheden links in te kopen (veel gebruikte techniek door spammers) of door links in te kopen op websites met en zeer hoge PageRank (gebruikt door spammers met een diepe portefeuille).

Google TrustRank als wapen tegen spam
Nu wordt PageRank bepaald op basis van het aantal ingaande links. TrustRank, zoals beschreven in het bedoelde document, lijkt gebaseerd te zijn op het aantal uitgaande links. Men beschouwd webpagina´s met een hoog aantal uitgaande links, en tegelijkertijd een relatief hoog aantal ingaande links, als zogenaamde seed pages: pagina´s die in staat zijn om TrustRank door te geven aan andere webpagina´s. Doel van TrustRank: het opschonen van spam uit de zoekmachines.

De bedenkers van TrustRank, Zoltan Gyöngyi, Hector Garcia-Molina en Jan Pedersen (Yahoo Inc.!), geven de conclusie van hun onderzoek aan dat TrustRank kan worden gebruikt om de index van een zoekmachine op te schonen (ad-hoc). Een andere toepassingsmogelijkheid zou zijn in aanvulling op het bestaande PageRank principe.

Een ontwikkeling om in de gaten te houden lijkt ons.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.