Google Update: Hoe gaan Expanded Text Ads de zoekresultaten veranderen?

Net 3 maanden nadat Google de zoekresultaten aanpaste door de rechter advertenties te verwijderen wordt de volgende (grote) update aangekondigd: Expanded Text Ads. Op de Google Performance Summit werd gisteren verteld dat we een aantal grote wijzigingen kunnen verwachten . Over de volledige Summit vertellen we in een andere update meer, maar omdat wij zelf met de Expanded Text Ads mogen testen lichten we deze aanpassing uit.

50% Grotere Ads

Dat het ‘Expanded’ Text Ads heten heeft uiteraard een goede reden. De nieuwe tekstadvertenties zijn voorzien van een extra beschrijvingsregel.  Laat daar vanwege het verdwijnen van de advertenties aan de rechterkant nou net ruimte voor zijn. Met 80 tekens is het mogelijk om een regel naast de titel weer te geven, plus de extra beschrijvingsregel als advertentietekst:

Expanded Text Ads

Zowel op desktop als mobiel verwacht Google hierdoor hogere CTR’s op de AdWords advertenties. Dat betekent ook dat de advertenties vaker over 2 regels zullen worden weergegeven in plaats van 3 wanneer de beschrijvingsregels onder elkaar worden vertoond.

Aangepaste Display-URL

De oplettende lezer heeft uiteraard ook al gezien dat niet alleen de advertentietekst langer is, maar ook de Display-url is gewijzigd. Naast het domein is het mogelijk om tot 2 extra subfolders van maximaal 15 tekens per stuk toe te voegen. In het voorbeeld zijn dit: ‘NewYorkCity’ & ‘Budget’. Het invullen van de basis-url hoeft niet meer, deze wordt op basis van de landingspagina zelf opgebouwd.

Expanded Text Ad details

Verwachtingen

Uiteraard heeft deze aanpassing invloed op de prestaties van AdWords: de advertenties worden een stuk groter en dus zichtbaarder. Een stijging van CTR zal naar verwachting dus niet uitblijven. Daarnaast wordt het met de extra tekens makkelijker om relevante ads te schrijven. Niets frustrerender dan vanwege een lang keyword net op 36 tekens uit te komen waardoor je je hele propositie moet herschrijven. Dit probleem zal in de praktijk na de update veel minder moeten voorkomen.

Indirect zal dat voor sommige adverteerders uiteraard invloed hebben op de kwaliteit van hun accounts. Relevantere Ads leiden immers tot betere kwaliteitsscores. Daarnaast zal de CTR voor verschillende posities stijgen, als je dus geen gebruik maakt van ETA’s zul je waarschijnlijk met een lagere CTR relatief slechter scoren.

Testen in Bèta

Google is momenteel bezig deze bèta uit te rollen over verschillende markten waar ook een aantal van de Traffic Builders accounts in wordt meegenomen. Uiteraard kunnen we niet wachten om met deze bèta aan de slag te gaan en zelf onze eerste conclusies te trekken. Hou ons blog in de gaten voor updates over de ETA’s.

Meer weten?

Uiteraard geven we graag antwoord op vragen over updates en andere zaken met betrekking tot AdWords. Aarzel niet om een reactie achter te laten of direct contact met ons op te nemen!