Google verandert Mobiele advertenties in AdWords

Consumenten maken steeds vaker gebruik van verschillende apparaten voor het uitvoeren van zoekopdrachten en het doen van aankopen via internet. Dit is tegenwoordig namelijk veel makkelijker: er zijn veel meer mobiele apparaten en het mobiele internet wordt steeds sneller. Voor Google was dit reden om per 15 oktober 2014 het uiterlijk van de mobiele advertentie onder handen te nemen. In dit artikel lees je wat er verandert en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw advertenties geoptimaliseerd worden voor mobiele zoekers.

Mobiel maakt een inhaalslag

Het aantal zoekopdrachten via mobiel stijgt snel ten opzichte van het aantal zoekopdrachten via een desktop. De verwachting is zelfs dat het aantal zoekopdrachten via mobiel het aantal zoekopdrachten via desktop uiteindelijk zal overstijgen.

Groei_mobile_searchBron: www.huffingtonpost.com

Dit heeft veel invloed op de manier van adverteren in zoekmachines. Mobiele zoekers zijn over het algemeen doelgerichter. Ze zijn onderweg, hebben een klein scherm en veelal een langzame internetverbinding. Dit maakt het moeilijker om de aandacht van een mobiele zoeker vast te houden. Het is dus belangrijk om snel ‘to the point’ te komen. Wie bijvoorbeeld graag een bepaalde film wil zien, heeft het meest aan een snel overzicht van alle bioscopen in de buurt, waar die film draait. Tot nu toe werd die informatie echter niet direct als eerste getoond.

De huidige mobiele advertentie

De huidige mobiele advertentie is gelijk aan een reguliere advertentie en bestaat uit een kop, twee beschrijvingsregels, een zichtbare URL en eventueel een aantal advertentie-extensies. Met advertentie-extensies kan extra relevante informatie in een tekstadvertentie geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan een locatie (locatie-extensie), een telefoonnummer (call-extensie), een overzicht van unique selling points (highlight-extensie) of deeplinks (sitelink-extensie). In feite zijn het dus uitbreidingen op de advertentieruimte. Hieronder zie je een advertentie met verschillende advertentie-extensies:

Voorbeeld_advertentie_extensies

Wat is er veranderd?

Google heeft aangegeven dat zij vanaf 15 oktober de tweede beschrijvingsregel in sommige gevallen vervangen door advertentie-extensies. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt is afhankelijk van de verwachte prestaties van zowel de tweede beschrijvingsregel als de advertentie-extensies. Gebruik jij je tweede beschrijvingsregel om een aanbieding naar voren te laten komen? Dan is het voor de zoeker misschien relevanter om op die plek een sitelink te zien die direct leidt naar de aanbiedingspagina.

Verandering_mobiele_advertenties

Bron: adwords.blogspot.nl

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat de tweede beschrijvingsregel (Quality Guaranteed – Order Now!) is afgekapt en vervangen door twee advertentie-extensies. In dit geval hebben de sitelinks een prominentere plek gekregen, waardoor zoekers met één klik direct naar de bestelpagina worden geleid. Daarnaast is de locatie-extensie toegevoegd, zodat de zoeker snel de fysieke locatie van de winkel kan vinden. Volgens Google zorgt dit voor meer relevante advertenties en dus meer waarde voor de zoekende mobiele gebruiker.

Wat betekent dit voor zoekmachine-adverteerders en de consument?

  • Voor adverteerders wordt het nog belangrijker om advertenties te maken die specifiek gericht zijn op mobiele zoekers. Zorg ervoor dat de belangrijkste informatie direct bovenin staat. Let er ook op dat de eerste beschrijvingsregel op zichzelf goed te lezen is, omdat de kans bestaat dat de tweede regel helemaal wegvalt. Verder maakt de verandering het nog belangrijker om zoveel mogelijk advertentie-extensies op te nemen die waarde toevoegen voor de mobiele zoeker. Heb je bijvoorbeeld een webshop zonder fysieke locatie? Overweeg dan een sitelink naar een aanbiedingenpagina toe te voegen in plaats van een locatie-extensie.
  • Voor de consument betekent de verandering dat advertenties die op het mobiele apparaat getoond worden relevanter zijn. Ook zijn ze dusdanig aangepast, dat er makkelijker een gewenste actie kan worden uitgevoerd. Dit kan het navigeren naar een fysieke locatie zijn, het direct plaatsen van een order of het bekijken van aanbiedingen.

Mobiele advertenties maken

Voor het maken van een mobiele advertentie volg je exact dezelfde stappen als bij het maken van een reguliere advertentie. Dit betekent dat je in de AdWords-interface naar de betreffende advertentiegroep gaat en vervolgens op de tab ‘Advertenties’ klikt. Daarna klik je op de rode button ‘+Advertentie’. In het uitrolmenu selecteer je ‘Tekstadvertentie’.

Let op: De optie ‘mobiele WAP-advertentie’ klinkt misschien logischer, maar heb je hier niet nodig. WAP (Wireless Application Protocol) is een methode voor webdiensten voor mobiele apparaten die nauwelijks meer gebruikt wordt. Daarom is het beter om in dit menu voor een gewone tekstadvertentie te kiezen.

Tekstadvertentie_maken

De advertentie maak je in het volgende scherm. Hierbij is het belangrijk dat je ‘Mobiel‘ aanvinkt achter ‘apparaatvoorkeur’. Als je dit niet doet, maak je een reguliere advertentie aan.

Mobiele_tekstadvertentie_maken

Hierboven zie je een voorbeeld van een gewone advertentie en een advertentie die aangepast is voor mobiele apparaten. In de mobiele advertentie is de eerste zin niet meer verdeeld over twee beschrijvingsregels. Als de tweede beschrijvingsregel in dit geval dus vervangen wordt, kan de eerste regel prima op zich staan. Verder is het woord ‘mobiel’ opgenomen in de tekst, waardoor de zoeker zich meer aangesproken voelt. In dit voorbeeld kan de tweede beschrijvingsregel vervangen worden door een sitelink, waarin direct verwezen wordt naar een overzichtspagina van het assortiment. Wanneer je klikt op ‘Advertentie opslaan’ staat de advertentie live en is hij per direct zichtbaar voor mobiele zoekers.

Tot slot..

  Ik heb de veranderingen in de tekstadvertenties nog niet waargenomen, maar de verwachting is dat Google deze nieuwe methode steeds vaker zal gaan toepassen. Heb jij je advertenties al aangepast op het gebruik met mobiele apparaten? En ben je deze nieuwe advertenties al tegen gekomen? Ik ben benieuwd naar jouw mening en ervaringen, laat deze gerust achter onder dit blog!

Meer doen met mobiel adverteren?

Wil je meer weten over mobiel adverteren via AdWords? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en helpen je om ook mobiele zoekers gericht te benaderen.