Google wijzigt Adwords Quality Score

Google Nederland kondigt vandaag in haar nieuwsbrief aan dat de Google Adwords Quality Score de komende tijd zal worden verbeterd. Het bericht verscheen al eerder op het Google Adwords Blog. Het wijzigen van de Quality Score heeft grote gevolgen voor Google Adwords adverteerders.

Adwords Quality Score wijzigingen
De belangrijkste wijziging in de Google Adwords Quality Score is wel dat deze voortaan in real-time zal worden berekend. Dit betekent dat de Quality Score van zoekwoorden van een adverteerder pas wordt bepaald aan de hand van de zoekopdracht zoals die door de zoekmachinegebruiker wordt ingegeven. “Zodoende kunnen er meer relevante advertenties van hogere kwaliteit worden getoond die de adverteerder naar alle waarschijnlijkheid betere leads zullen opleveren”, aldus Charlotte Waldeck van Google.

Een andere wijziging is dat zoekwoorden niet langer de status “inactief voor zoeken” kunnen hebben. Vanaf nu zal ieder zoekwoord de kans krijgen vertoond te worden op Google en het Zoeknetwerk. Uiteraard blijft het wel/niet vertonen van een advertentie afhankelijk van A. de Cost per Click (CPC) en B. de Quality Score, waarin onder andere ook de CTR% (doorklikratio) wordt meegenomen.

Minimumbod wordt First Page Bid
Tenslotte wordt ook het minimumbod per zoekwoord vervangen door wat Google noemt het “First Page Bid”. Door deze verandering weten adverteerders direct welk maximum CPC bod gedaan moet worden per keyword om met de advertentie op de eerste zoekresultaatpagina te worden getoond.

Gevolgen voor Google Adwords campagnes
De gevolgen voor lopende en nieuwe Google Adwords campagnes van de Quality Score wijzigingen zijn aanzienlijk, zo is onze verwachting. Met name het berekenen van een real-time Quality Score heeft grote gevolgen Adwords campagnes. Hou het Traffic Builders Blog in de gaten de komende dagen voor meer informatie over de impact van de gewijzigde Google Adwords Quality Score.