
In de AdWords interface zijn er drie mogelijkheden om op campagneniveau de informatie op te splitsen. De meeste mensen begrijpen het verschil tussen search en het Inhoudsnetwerk wel. Maar er is ook een derde netwerk: het Google Zoekpartnersnetwerk. Dit Zoekpartnersnetwerk is helaas wel veel minder inzichtelijk is dan de twee andere netwerken. Waar het bij het Inhoudsnetwerk nog mogelijk is om inzichtelijk te krijgen op welke sites de advertenties vertoond worden, gaat de informatie over het Google Zoekpartnersnetwerk niet dieper dan het niveau van het gehele partnernetwerk gecombineerd.
Sinds nog niet zo heel lang kun je in je rapporten terugzien of de bezoekers uit het Google Zoekpartnersnetwerk komen of uit Google Search. Helaas is, zoals gesteld, nog steeds niet duidelijk op welke sites de advertentieteksten vertoond worden. Het kan Marktplaats, iLocal, Funda of een van de vele andere zoekpartners van Google zijn. Het kleine vinkje bij de campagne-instellingen kan echter een wereld van verschil betekenen voor de vertoningen van de advertenties.
Werking Google Zoekpartnersnetwerk
Van het Inhoudsnetwerk is het bekend dat een ander type advertentieteksten en een ander type landingspagina beter werken dan bij de “gewone” Google AdWords. Bij het Google Zoekpartnersnetwerk lijkt de CTR over het algemeen lager te zijn dan bij Google Search en vermoeden wij dat een Extended Broad Match wordt gebruikt die nog veel verder gaat dan die van de reguliere gesponsorde koppelingen. Het is dus zaak om bij het beoordelen van de advertentieteksten en zoekwoorden goed in de gaten te houden op welk(e) netwerk(en) het overzicht ingesteld staat. Grote plus voor het Google Zoekpartnersnetwerk is dat de kosten per conversie vaak lager zijn dan bij de andere netwerken. Meestal houdt dit verband met de lagere CPC’s.
Splitsen of niet?
De hele zoekmachinemarketingwereld en ook Google adviseren om een aparte campagne op te zetten voor het Inhoudsnetwerk. Voor het Google Zoekpartnersnetwerk kan deze split ook raadzaam zijn. Doordat er bijvoorbeeld veel lagere kosten per conversie zijn, kan het interessant zijn om bij het Google Zoekpartnersnetwerk te bieden voor een nummer 1-positie. Mochten de kosten per conversie vanuit de zoekpartners veel lager zijn dan uit Google Search en de gemiddelde positie 3,1, dan is er ruimte om na een splitsing veel meer conversies te halen voor een iets hogere CPC. Na splitsing hebben wij bij bepaalde klanten een stijging van 10% in de omzet gerealiseerd, met relatief weinig werk!
Effect van het Google Zoekpartnersnetwerk
Het effect van het Google Zoekpartnersnetwerk is bij iedere account en zelfs iedere campagne anders. Het uiteindelijke doel blijft het behalen van een zo groot mogelijke winst. Grote verschillen in de metrieken tussen de verschillende netwerken is dus een kans om meer conversies te genereren. Mocht je ervaring hebben met andere typen advertentieteksten of landingspagina’s bij het Zoekpartnersnetwerk, dan horen we het graag!
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Jaap
Jaap houdt zich bij Traffic Builders zowel met E-commerce als B2B lead generation cases bezig. Samen met CarNext.com is Jaap genomineerd voor de European Search Awards 2020 binnen 6 (!) verschillende categorieën. In zijn vrije tijd is Jaap voornamelijk bezig met sport en is hij als geboren Brabander uiteraard altijd in voor een gezellige borrel!
Neem contact op met JaapBlogartikelen
Search Marketing in 2021 – de 6 belangrijkste trends
Jorin van Lindenberg - 22 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten De belangrijkste search marketing trends in 2021 zullen jouw takenpakket als search marketeer drastisch gaan veranderen. Toch kun je door slim in te spelen op de…
How to: Wat zijn free product listings en hoe monitor je de performance in Google Analytics?
Denie Geertzen - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Nadat Google enige tijd geleden 20% servicekosten in rekening bracht bovenop de originele CPC, heeft Google nu wereldwijd free product listing in het leven geroepen om…
Deel 2: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie: stappenplan
Elzemiek Rietman - 22 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Vorige week publiceerden we deel 1 over dynamische ad customizers. In dit blog leggen in verschillende stappen uit hoe je de ad customizers toepast voor jouw…
How to: Seasonality Analyse met Google Ads
Yannick Barends - 16 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten We zitten momenteel alweer in de laatste maanden van het jaar. Voor veel consumenten betekent dit een periode van veel aankopen voor de feestdagen. Als bedrijf…
Deel 1: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie in Google Ads: zo werkt het!
Elzemiek Rietman - 5 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Met ad customizers, ook wel advertentieaanpassers genoemd, laat je Google Ads tekstadvertenties dynamisch aanpassen aan de gebruiker. Een deel van de tekstelementen zijn dynamisch aan te…
Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips!
Yannick Barends - 25 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips! Worden jouw advertenties weinig vertoond, of is je vertoningspercentage niet waar je op hoopt? De kans bestaat…
Zo schrijf je efficiënt advertentieteksten voor Google Ads (inclusief template)
Denie Geertzen - 4 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Iedereen is uniek. Ook de gedachtes en woordkeuzes in een gesprek zijn van iedereen uniek. Wanneer we echter een zoekopdracht binnen Google beknopt willen formuleren, komen…
Geef een reactie