Google zwaar onder vuur vanwege monopoliepositie

Google begint een te dominante positie op de markt te krijgen volgens de Amerikaanse justitie. De banden tussen Google en Apple zijn te sterk en zouden daardoor voor een oneerlijke concurrentiepositie van de zoekmachinegigant zorgen. Ook op de online advertentiemarkt heeft Google teveel touwtjes in handen. Google reageert, ondanks zware aantijgingen, vooralsnog kalm.

Google en Apple te sterk verbonden
Google en Apple delen enkele belangrijke figuren. Zo zit Eric Schmidt, CEO van Google, ook in het bestuur van de maker van de immer populaire iPod en iPhone. Schmidt zelf reageert laconiek op de geruchten over eventuele gedwongen terugtrekking uit het bestuur van Apple.

Google’s monopoliepositie op de advertentiemarkt
Volgens de Amerikaanse justitie zou Google op de online advertentiemarkt een monopoliepositie hebben. Om diezelfde reden werd eerder nog een advertentiedeal tussen Google en Yahoo! tegengehouden door zowel justitie als de ANA.

Microsoft profiteert van de aantijgingen
Microsoft, dat zelf nog veel weerstand krijgt in Europa vanwege een te dominante positie, doet nu ook mee met wijzen naar Google. Microsoft wil graag alle software leveren voor Pc’s. De EU is hier echter op tegen. Door mee te doen met het beschuldigen van Google, kan de aandacht van deze door de EU geuite onvrede afgeleid worden en misschien zelfs de weg wat meer vrijgemaakt worden voor Microsofts nieuwe zoekmachine, die Kumo, Sift, Bing of Hook gaat heten.

Google zelf reageert tot nu toe nonchalant op alle beschuldigingen. Hoewel de justitiële dreiging blijft groeien, ziet de populaire zoekmachine nog geen reden tot paniek.