Google’s geheugen: spammers opgelet

Zoekmachines worden steeds slimmer. Ze beschikken ook steeds meer over data over de levensloop van een domeinnaam.

U weet waarschijnlijk al dat de zoekmachines ernaar streven om resultaten te leveren die op uw eerdere zoekacties worden gebaseerd. Wat echter door veel mensen over het hoofd wordt gezien is dat de zoekmachines een database bouwen van elke website, elk bedrijf en alle zoekmachine-optimalisatie activiteiten.

Over-optimalisatie
Op dit moment is Google bezig met het bouwen van wat lijkt een rattenval te zijn. Als een website zich aansluit bij de bepaalde linking, advertising en content netwerken, probeert Google hierin patronen te herkennen die kunnen duiden op over-optimalisatie. Websites die voldoen aan ‘spampatronen’ worden zo gemakkelijker herkend. Hierdoor kunnen spammers eerder worden aangepakt.

Gevolgen voor zoekmachineresultaten
De kopieën van de search index worden door Google allemaal bewaard. Als men zich in het verleden al eens heeft misdragen zal de toekomst bij Google niet rooskleurig zijn. Dit is echter niet een truc waarmee je de professionele zoekmachinespammer aanpakt. Google filtert echter wel de zoekmachine-optimalisatie hobbyist eruit. Ook klanten die het slachtoffer zijn geworden van obscure zoekmachinemarketingbureaus worden zo door Google in kaart gebracht.