Google’s mobiele SEO-update: de eerste resultaten

Nu de hysterie rond Google’s langverwachte ranking-update van de mobiele zoekresultaten wat is afgezwakt, zijn inmiddels de eerste resultaten van tests rondom de impact van deze update binnen. Deze zijn op dit moment nog erg pril, maar er zijn wel een aantal zaken duidelijker geworden.

Onderzoeksresultaten

Verschillende internationale partijen zijn begonnen met het meten van de wijzigingen binnen de mobiele resultaten en de impact hiervan. Twee van die resultaten van de mobiele SEO-update heb ik hieronder kort voor je op een rijtje gezet, met de belangrijkste bevindingen.

MOZ

Moz heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij onder andere is gekeken naar de volgende metrieken: Mozcast mobile temperatures, aantal (pagina 1) URL’s met een ‘mobile friendly’ tag en het verschil tussen de mobiele resultaten en de desktop-resultaten.

moz-pag-1-Mobile-friendly-results

Wat opvalt is dat er vanaf de 15e een toename is van het aantal zoekresultaten met een ‘mobile friendly’ tag op pagina 1, zoals de bovenstaande grafiek laat zien.

Gekeken naar de totale uitkomst van de onderzoeksresultaten denk ik dat het nog te vroeg is om hier harde conclusies uit te trekken. Bij Moz hebben ze aangekondigd dit onderzoek nogmaals uit te voeren als er meer data beschikbaar is.

Searchmetrics

Searchmetrics heeft onderzoeksresultaten gepubliceerd gebaseerd op de visibility index van een website.

dict-cc
De bovenstaande grafiek laat zien dat de zichtbaarheid binnen de mobiele resultaten voor dict.cc is afgenomen, terwijl de zichtbaarheid binnen de desktop-resultaten juist is toegenomen. Dit voorbeeld geeft duidelijk weer wat impact van de mobiele ranking-update kan zijn voor een website die niet geoptimaliseerd is voor mobiel.

Bij Searchmetrics durven ze al hardere conclusies te verbinden op basis van de correlaties die naar voren komen uit de onderzoeksresultaten.

Conclusion: Mobilegeddon is here – it may already have been rolled out some time earlier – and it may be not finished yet.

Ook deze onderzoeksresultaten worden actief bijgewerkt, dus als je wilt weten wat de volledige impact van deze update gaat zijn, houd dan ook zeker dit onderzoek in de gaten.

Wat we nu weten over de mobiele ranking-update

Start update = 21 april

De bovengenoemde onderzoeken bevestigen dat er na de 21ste veranderingen zichtbaar zijn binnen de mobiele zoekresultaten. De schommelingen die voor de 21ste hebben plaatsgevonden zijn zeer waarschijnlijk gerelateerd aan de update, maar dit wil niet per definitie zeggen dat de update al eerder is uitgerold dan aangegeven.

Duur uitrol update = 1 week

De wereldwijde uitrol van de update neemt ongeveer een week in beslag. Daarom is het verstandig de huidige cijfers te interpreteren als een indicatie en daar nog geen harde conclusies aan te verbinden.

Update (label) mobiele toegankelijkheid = per crawl

Google controleert bij iedere crawl (dat wil zeggen dat de spider van Google een websitepagina bezoekt) of de betreffende pagina mobiel toegankelijk is. Op basis van deze uitkomst wordt mede bepaald hoe goed de pagina zal ranken binnen de mobiele zoekresultaten.

Impact update = zoekresultaten voor smartphones

Dit betekent dat deze update geen directe gevolgen heeft voor de zoekresultaten voor desktop- en tablet-zoekopdrachten.

Zichtbaarheid ‘mobile friendly’-label

In Nederland legt Google de nadruk op de mobiel bruikbare zoekresultaten door het label — voor mobiel – weer te geven binnen de zoekresultaten. Hierbij valt op dat dit label nog niet in alle browsers wordt weergegeven. Bij het uitvoeren van de zoekopdracht ‘Voetbal’ zie ik de labels bijvoorbeeld niet op mijn mobiel niet in Firefox, maar wel in Chrome.

Impact AdWords Quality Score = nee

Kate O’Donovan van het Google AdWords-team heeft laten weten dat de mobiele toegankelijkheid geen directe invloed heeft op de AdWords Quality Score. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat dit in de toekomst gaat veranderen.

Resultaten

De onderzoeksresultaten van Searchmetrics en Moz laten beiden zien dat er binnen de Amerikaanse markt al vóór de aangekondigde datum veranderingen zichtbaar waren binnen de mobiele zoekresultaten. Searchmetrics toont daarbij een aantal zeer interessante voorbeelden van stijgers en dalers.

Ook voor een aantal klanten van Traffic Builders heb ik een kleine test uitgevoerd, waarbij ik heb gekeken naar afwijkingen binnen het mobiele segment. Daarbij heb ik de data vergeleken van volledig responsive sites, sites die gebruik maken van een mobiele versie op een eigen URL/subdomein en niet-mobielbruikbare sites. De uitkomst van deze vergelijking laat op dit moment nog geen duidelijke veranderingen zien. Ik zal deze test daarom aan het einde van de maand nog een keer uitvoeren, om een beter beeld te krijgen van de impact op de Nederlandse markt.

Tot slot…

  Heb jij inmiddels al opvallende wijzigingen gezien die je wilt delen? Wij horen het graag van je, dus laat vooral je reactie achter onder dit blog.

Hulp nodig bij het mobielvriendelijk maken van je site?

Is jouw website nog helemaal niet mobielvriendelijk of denk je dat deze update op een andere manier gevolgen voor jou kan hebben? Dan kunnen we je daar natuurlijk altijd een goed advies over geven. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.