Google’s trademarked bidding policy op de schop

Google’s trademarked bidding policy, het beleid ten aanzien van het adverteren in AdWords op keywords die als handelsmerken geregistreerd staan, wordt in veel landen versoepeld. Google heeft een lijst met 190 landen vrijgegeven waar geen onderzoek meer zal worden gedaan naar het adverteren met handelsmerken als keywords in AdWords door derden. Hoe lang nog voordat in Nederland trademarked bidding is toegestaan?


In Nederland trademark bidding nog verboden
De lijst met landen waar trademarked bidding is toegestaan, is flink langer geworden. In 2004 werd het adverteren met handelsmerken als keywords al toegestaan in de VS en Canada. Het verenigd Koninkrijk en Ierland volgden in 2008. Helaas staat Nederland nog niet op de door Google gepubliceerde lijst van 190 landen waar trademarked bidding is toegestaan.

Landen waar Google’s beleid voor het adverteren met handelsmerken als keywords nog niet is toegestaan zijn naast Nederland onder andere Frankrijk, Portugal, Zwitserland, Australië, Tsjechië Taiwan en Duitsland. De reden dat Google in deze landen trademarked bidding nog niet toestaat, is waarschijnlijk dat in veel van deze landen nog rechtszaken ten aanzien van het adverteren op handelsmerken lopen. Het is goed denkbaar dat, wanneer deze rechtszaken zijn afgewikkeld, ook in deze landen trademarked bidding zal worden toegestaan.