Haal meer uit je AdWords advertentie-extensies

Als online marketeer ben je altijd op zoek naar de beste prestaties voor je campagnes. Hierbij hebben velen vaak het verbeteren van advertenties op het oog. Advertentieteksten worden getest en doorontwikkeld, maar iets dat wat mij betreft een ondergeschoven kindje is en nog al eens wordt vergeten, zijn de advertentie-extensies. Extensies komen in vele soorten en maten, zijn een goede toevoeging voor de advertenties en verbeteren bijna altijd de resultaten. In dit blog neem ik jullie graag mee in de AdWords-wereld van extensies en hoe deze kunnen bijdragen aan het verbeteren van jouw campagnes.

Wat zijn advertentie-extensies ook alweer?

Voordat ik jullie meer vertel over hoe we meer uit de extensies kunnen halen, leg ik eerst uit wat extensies zijn en waar ze goed voor zijn. Extensies maken het mogelijk om je reguliere advertentie uit te breiden met aanvullende informatie, zodat het voor jouw doelgroep nog aantrekkelijker wordt om voor jouw bedrijf te kiezen.

Wat zijn de redenen om extensies toe te voegen?

Over het algemeen hebben de extensies een positieve invloed op de prestaties van je advertenties en verhoogt het de CTR%. Dit komt voornamelijk vanwege betere zichtbaarheid op de pagina met zoekresultaten.

Daarnaast kun je in de advertenties meer informatie delen over je bedrijf, de producten of diensten waarmee je de gebruikerservaring vergroot. Het toevoegen van extensies wordt beloond met een hogere kwaliteitsscore, wat uiteindelijk moet leiden tot een potentieel goedkopere klik.

De laatste goede reden om extensies toe te voegen is dat het geen extra kosten met zich meebrengt. Je betaalt net zo veel als een klik op een advertentie.

De verschillende advertentie-extensies

Nu we wat meer te weten zijn gekomen over de extensies en wanneer deze worden vertoond, neem ik jullie mee naar de verschillende type extensies. Mijn advies is altijd om zo veel mogelijk van onderstaande extensies te benutten, mits dit natuurlijk relevant is voor jou of je klant.

Sitelinks

De sitelink maakt het mogelijk om meer links aan de advertenties toe te voegen die mensen naar een specifieke gedeelte van de website leidt. Wanneer bezoekers op de link klikken, landen ze direct op de juiste plek. Heel handig als iemand zoekt naar een specifieke laptop. In dit geval kun je in de sitelinks een aantal interessante accessoires opnemen die affiniteit hebben met de laptop of met het merk. Per advertentie worden minimaal 2 en maximaal 8 sitelinks getoond.

sitelink extensie voorbeeld

Iets dat niet verplicht is, maar wel is aan te raden, is om een beschrijving toe te voegen aan een sitelink. In de beschrijving kun je extra informatie over de sitelink of het product toevoegen om de extensie relevanter te maken voor de doelgroep. Aan de hand van de Ad-Rank-veiling van Google wordt je beschrijving wel of niet vertoond.

Highlight-extensie

Een highlight-extensie geeft je de mogelijkheid om scherpe aanbiedingen of mooie USP’s van een bedrijf te promoten. Deze extensie geeft informatie mee over een goede service zoals bijvoorbeeld een snelle levering of een gratis verzending. Per advertentie worden twee tot zes highlights weergegeven, afhankelijk van dezelfde factoren zoals ik deze eerder heb benoemd bij de sitelink.

Highlight extensie

Website-informatie-extensie

De website-informatie-extensie is een extensie waarmee je specifieke aspecten van jouw product of dienst markeert. Hiermee geef je potentiële klanten meer informatie over jouw product of dienst.

Google heeft voor deze extensie een aantal kopteksten gedefinieerd waaruit je dient te kiezen. Een aantal kopteksten binnen Nederland zijn: voorzieningen, merken, cursussen, modellen, bestemmingen, typen en services. Deze kopteksten van Google kun je aanvullen met specifieke informatie.

Website informatie extensie

Dit bedrijf heeft de services die zij bieden toegevoegd. Zij bieden dus technische ondersteuning en recycling van oude apparaten aan. Houd er rekening mee dat niet alle kopteksten beschikbaar zijn. In sommige gevallen is het interessanter om een alternatief (dat Google biedt) toe te voegen, maar wanneer dit niet in lijn ligt met hetgeen jouw bedrijf of klant aanbiedt, is mijn advies om de website-informatie-extensie niet toe te voegen.

Locatie-extensie

Veel bedrijven hebben naast hun website ook nog fysieke locaties waar zij graag bezoekers ontvangen. De locatie-extensie levert hier een positieve bijdrage aan. De locatie-extensie voegt het adres, de route of de afstand naar het bedrijf toe aan de advertentie. Door op de extensie te klikken kunnen de mensen verdere relevante informatie over het bedrijf vinden.

locatie extensie

Prijsextensie

De prijsextensie is een goede kans om extra producten of services onder de aandacht te brengen. In deze extensie is het mogelijk om per set maximaal 8 opties weergegeven. Per optie wordt een product aan een prijs gekoppeld. Deze waardes zijn door jou zelf te vullen.

prijsextensie

De prijsextensie wordt op zowel desktop als mobiele apparaten onder aan de advertentie toegevoegd. Het geeft jou als adverteerder meer ruimte om mensen te informeren wat je bedrijf allemaal te bieden heeft. Voor een e-commercepartij is het een extra mogelijkheid om bijvoorbeeld specifieke laptops die gunstig zijn geprijsd uit te lichten in een advertentie bij een wat meer generieke zoekopdracht. Hiermee geef je mensen een goed beeld van wat jouw bedrijf hen te bieden heeft.

Oproepextensie

De naam zegt het eigenlijk al. Dit is een extensie die het voor jou mogelijk maakt om een telefoonnummer toe te voegen aan de advertentie. Wanneer iemand hierop klikt, belt hij of zij direct jullie bedrijf of specifieke vestiging. Voor een klik betaal je net zoveel als een reguliere advertentieklik. Naast dat ze ook op de advertentie kunnen klikken en daarmee naar de website gaan, natuurlijk!

oproep extensie

Een groot voordeel hiervan is dat je zelf controle hebt over wanneer de extensie wordt vertoond. Zo kun je er voor kiezen om hem alleen te vertonen op tijden dat je bedrijf ook daadwerkelijk in staat is om de telefoon op te nemen.

App-extensies

Veel bedrijven hebben naast een website ook een mobiele app. Met behulp van de app-extensie heb je als adverteerder de mogelijkheid om naast je website ook de app te promoten. De app-extensie is clickable en linkt direct door naar de Google Play of Apple App Store. Een prima manier om je app te promoten dus! De klik op de advertentietitel zorgt er nog steeds voor dat de bezoeker “gewoon” naar de website gaat.

app extensie

Wanneer het een doel op zich is om downloads te genereren, adviseer ik je om advertenties voor app-promotie te gebruiken. Deze advertenties bevatten uitsluitend een link naar de app en zijn daarmee meer geschikt om bezoekers naar de app te sturen.

Geautomatiseerde extensies

De extensies die ik hierboven met jullie heb behandeld, zijn allemaal extensies die je handmatig kunt toevoegen. Naast deze extensies heeft Google ook een aantal geautomatiseerde extensies. Dit zijn veelal dynamische varianten van de bovengenoemde extensies. Hierbij heb je echter geen controle over welke informatie wordt getoond. Ons advies is dan ook om ze waar mogelijk handmatig toe te voegen.

Er is echter een uitzondering. De extensie die je niet zelf kunt toevoegen zijn de verkopersbeoordelingen. Deze worden in de advertentie weergegeven en geven de mensen inzicht in welke adverteerders hoog scoren op servicekwaliteit.

verkopersbeoordelingen

Moet je nou bang zijn als adverteerder dat de extensie zichtbaar is bij een meer negatieve beoordeling? Nee. De extensie wordt alleen weergegeven bij een beoordeling van 3,5 sterren of hoger.

Hoe kun je meer uit je extensies halen?

Nadat alle mogelijke extensies zijn toegevoegd is het tijd om ze een periode te laten draaien om zo voldoende data te verzamelen om ze te kunnen optimaliseren. De ene extensie werkt natuurlijk beter dan de andere.

Deze extensie vs. overige

Om erachter te komen welke extensie goed presteert kun je binnen Google AdWords in het rapport advertentie-extensies een segment toevoegen dat resultaten toont van de advertenties met specifieke extensies. Dit segment heet deze extensie vs. overige.

deze extensie vs overige

In bovenstaand voorbeeld zijn twee sitelinks weergegeven met daarin de resultaten. Overall is de CTR% bij een advertentie met daarin de sitelink met informatie over de kortlopende reisverzekering 4%. Daarmee is deze 8% hoger dan een advertentie met de sitelink van doorlopende reisverzekeringen. In dit geval zouden we ervoor kunnen kiezen om de sitelink met doorlopende reisverzekering te vervangen door een nieuwe om hiermee de CTR% te blijven ontwikkelen. Daarnaast zie je in de afbeelding ook de CTR% op de extensie zelf.

Voldoende extensies

Je hebt als adverteerder weinig invloed op welke advertenties worden vertoond omdat Google dit zelf bepaalt. Om meer uit je extensies te halen, adviseer ik wel om voldoende extensies toe te voegen. Dit zodat Google kan rouleren en jij voldoende data kunt verzamelen om te bepalen welke sitelink-extensie of highlight-extensie beter werkt.

Het toevoegen van extensies heeft met name betrekking op sitelink- en highlight-extensies. Je kunt immers niet vier verschillende telefoonnummers toevoegen. Een best practice vanuit ons is dan ook om altijd minimaal acht sitelinks toe te voegen zodat je de kans hebt om met zes sitelinks vertoond te worden. Voor highlights geldt dat we minimaal vijf highlights toevoegen zodat er in ieder geval vier vertoond worden tijdens een advertentie. Bij beiden geldt wel; hoe meer hoe beter.

Wees relevant

Vaak is het vanwege een gebrek aan tijd zo dat adverteerders extensies toevoegen op accountniveau om er zo op een snelle manier voor te zorgen dat alle advertenties worden voorzien van extensies. Het voordeel hiervan is inderdaad dat alle advertenties de mogelijkheid hebben om vertoond te worden inclusief extensies. Het nadeel is echter dat deze extensies vaak niet specifiek voor die campagne bedoeld zijn en dat de relevantie ontbreekt. Probeer daarom zoveel als mogelijk de extensies specifiek te maken door ze toe te voegen op verschillende niveaus. De extensies op het laagste niveau overschrijven altijd de extensies op de niveaus daarboven.

Extensies op accountniveau zijn voornamelijk goed om algemene informatie over het bedrijf toe te voegen die relevant zijn voor elk product. Dit gaat bijvoorbeeld over de klantenservice of de garantie die bepaalde bedrijven bieden. De extensies kunnen niet specifiek over bepaalde productgroepen gaan omdat je liever geen extensies over laptops wilt zien bij een advertentie die gaat over een televisie. De relevantie ontbreekt in dat geval.

Het volgende niveau waarop extensies toegevoegd kunnen worden zijn extensies op campagneniveau. Extensies op campagneniveau zijn al veel specifieker te maken. In campagnes gericht op laptops kun je extensies toevoegen die van toepassing zijn op laptops. Bijvoorbeeld sitelinks gericht op de laptop top 20 die leidt naar een pagina met de top 20 laptops.

Het laagste en meest specifieke niveau waarop extensies kunt toevoegen, zijn extensies op advertentiegroepniveau. Bij een advertentiegroep gericht op HP laptops zou je de extensies specifiek kunnen richten op alles wat HP te bieden heeft. Bijvoorbeeld een sitelink naar HP laptop accessoires. Of je zou in een highlight-extensie kunnen inzetten waarbij je belicht dat jouw bedrijf een aantal HP-specialisten in huis heeft die de klant verder helpt.

Tot slot..

Hopelijk heb ik jullie meer inzicht kunnen geven in het gebruiken van extensies en vooral de toegevoegde waarde van extensies. Er zijn bijna geen redenen te bedenken om de extensies niet in te zetten.  Heb je na het lezen van dit blog toch nog een aantal vragen of zou je zaken anders aanpakken? Reageer gerust hier onder of neem vrijblijvend contact met ons op.