Haal tijdens Kerst meer uit je webshop

Geschatte leestijd: 3 minuten

De decembermaanden zijn voor veel winkels dé maanden waar het om draait. Veel van de verkopen kunnen worden toebedeeld aan kerst. Voor een webshop is dat niet anders. Er zijn, in verhouding tot de rest van het jaar, hogere zoekvolumes op keywords gerelateerd aan het kopen van cadeaus. In dit kader is het handig om ruim van te voren een Adwords-campagne in te richten en deze alvast klaar te zetten voor de kerst. Dit geldt eveneens voor aanpassingen in de webshop. Zoals je kunt zien op onderstaande afbeelding (afkomstig uit Google Insights for search) is er een flinke stijging in zoekvolumes op het keyword ‘leuke cadeaus’. Profiteer van deze stijging, breng dit verkeer voor de kerst naar je webshop en zorg dat een aanzienlijk percentage van dit verkeer ook direct converteert tot koper bij je webshop.

Active Image

Hoe  haal je meer uit kerst met je webshop?

Creëer een kerstsfeer op je webshop
Het belang van een synergetisch effect tussen Adwords-campagne en website is in de maand december wellicht nog hoger dan in andere maanden. Bedenk passende kreten die op de site van de webshop gecommuniceerd kunnen worden en wellicht in een soortgelijke vorm ook in de Adwords-advertentieteksten terug kunnen komen. Dit versterkt het effect van de ‘tijdelijke’ kerstcampagne van je webshop.

Stuur voor de kerst bij je webshop op ‘last minute shoppers’
Veel kerstshoppers willen nog vaak last minute shoppen voor de kerst. Ook op een webshop. Dit zijn niet eens zozeer de personen die een dag voor kerst nog snel bij een webshop of winkel hun cadeautje willen halen, maar de groep die er net voor zit. Om dit publiek te kunnen bedienen is het van uitermate belang dat je vooral duidelijk maakt op de site of er nog voldoende voorraad is in de webshop van een product en hoe snel de levertijd is. De levertijd zou direct op de landingspagina vermeld moeten worden, met daarbij ook de melding dat het mogelijk is cadeaus direct te laten verpakken als kerstcadeau.

Richt voor je webshop een nieuwe SEA-campagne voor de kerst in
Begin met een uitgebreide keyword-analyse met veel gebruikte zoekwoorden voor de decembermaand. Denk hierbij aan woorden zoals: ‘leuke cadeaus’, ‘kerstcadeaus’ (‘kerst cadeaus’) en ‘kerstgeschenken’ (en ‘kerst geschenken’). Maak hierbij de advertentiegroepen zo specifiek mogelijk, en pas de advertentieteksten hierop aan.

Geef een kersttint aan de webshop en optimaliseer de site
Pas waar mogelijk de site aan en geef de webshop een kersttint door middel van een leuke grafische aanpassing in de template van de website. Plaats speciale kerstacties prominent op de homepage van de webshop en/of op de landingspagina’s van de advertentieteksten. Zorg vooral in deze tijd van het jaar voor een goede klantenservice die goed bereikbaar is. En, indien de webshop zich ervoor leent, zou het interessant kunnen zijn om een speciale cadeau-adviesmodule te implementeren en/of ‘top sellers’ van de kerst bij de webshop op de site te tonen.

Monitor de SEA-campagne van je webshop
Tijdens de decembermaand kunnen CPC-tarieven wel met 25 procent toenemen. Let hierop en stuur bij waar nodig. Extra investeren tijdens deze maanden is cruciaal, maar gezien het feit dat er ook meer rendement haalbaar is, zou dit een verantwoorde keuze moeten zijn.

Conclusie:  maak je webshop klaar voor de kerst
Een decembermaand, en met name de kerst kan veel goedmaken voor een webshop. Begeleid de bezoekers van je webshop (niet alleen tijdens kerst, maar eigenlijk altijd) op een zeer gebruikersvriendelijke manier en maak het kooptraject zo kort mogelijk. Benadruk de ‘kerstacties’ en plaats deze prominent op de pagina van de webshop. Verder wens ik iedereen alvast veel succes! En moge de decembermaand rendabel zijn!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.